Datering
Maker Onbekend

Stokpasser.

Stokpasser. Vierkant houten stok met aan het einde een vaste klos met nagel. Een andere klos, eveneens met nagel, schuift over de stok. Deze schuivende klos kan worden vastgezet met een wig. De stokpasser wordt gebruikt voor het uitzetten van grote cirkelvormen.
literatuur: - A.K. Mulder, Ald Ark (Leeuwarden, 1990)

Identificatie
Titel
Stokpasser.
Objectnummer
FSM-2000-201
Objecttype
  • Stokpassers
    De oudste vorm bestaat uit een houten stok met aan één zijde een vaste klos, die aan de onderkant een scherpe ijzeren punt heeft. Op de stok zit nog een verschuifbare klos met punt, die met een wig wordt vastgezet. Die wig kan in de lengterichting van de stok zijn aangebracht of dwars erop worden vastgedrukt. Er zijn ook exemplaren waarbij beide klossen door middel van een duimschroef op de stok geklemd kunnen worden. In een modernere versie zijn over een stok met rechthoekige doorsnede twee elementen van messing geschoven, beide met een klemschroef aan de bovenzijde en een scherpe punt aan de onderzijde. Eventueel kan aan één van de punten een potlood geklemd worden. Nog nauwkeuriger kon worden gewerkt met een model met een messing liniaal, waarlangs dito klemmen schoven, waarin aan de onderkant verstelbare stiften zijn aangebracht. Er werd ook een losse potloodhouder meegeleverd. Andere naam: schuifpasser.
  • Passers
    Tweebenig instrument(je) om cirkels of bogen te beschrijven en kleine afstanden te meten en uit te zetten bij tekenwerk. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000017279
Werk
Hoogte
13.5 cm
Lengte
98.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden