Datering
Maker Dirk Piebes Sjollema

Dirk Piebes Sjollema (toeschrijving) - Schilderij met schepen in een kanaal.

Schilderij. Olieverf op doek. Voorstelling van een kanaal met diverse schepen. Op de voorgrond een afgemeerde houten dektjalk met gestreken zeilen. Aan dek een zittende man en vrouw met elk een kom in de hand. Verderop in het kanaal een rond jacht, vermoedelijk een Fries jacht met afhangende zeilen en een ver opgedirkte giek. Op het voorschip een bomende man, bij het roer een tweede persoon. Na een bocht in het kanaal is er nog juist zicht op het achterschip van een hektjalk. De mast steekt uit boven een woning in de bocht van het jaagpad. Op het jaagpad aan de rechterkant een soldaat. achter een wit hek een tweede persoon met een lange stok op zijn schouder. Voorbij het hek de eerder genoemde woning waar een dame over de onderdeur leunt. Bij de woning nog een man en een vrouw lopend op het jaagpad. Op de achtergrond links een boerderij en midden een vaag dorps- of stadsgezicht met kerktoren en molen. Het schilderij is ingelijst.
Dirk Piebes Sjollema. Geboren Terbandsterschans 6 juli 1760 en gestorven te Heerenveen 23 december 1840. Woonde en werkte in Heerenveen. Schilderde landschappen en zeegezichten. Hij was huisschilder en maakte schilderij uit liefhebberij. Stond bekend als patriot. Hij trouwde op 3 okt. 1799 met Sieuwke Heeres. Hun huwelijk werd niet in de kerk gesloten maat voor het gerecht. Ze woonden aan de Heerenwal 3 te Heerenveen (Nijehaske). In 1823 werd voor vier van zijn kinderen een akte van bekendheid opgemaakt. Waarschijnlijk was Sjollema doopsgezind. Zijn oeuvre bestond voornamelijk uit zeegezichten en scheepsafbeeldingen. Slechts enkele van zijn stukken zijn gesigneerd.

Identificatie
Titel
Dirk Piebes Sjollema (toeschrijving) - Schilderij met schepen in een kanaal.
Objectnummer
FSM-2015-019
Objecttype
  • Schilderijen
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000023401
Over
Onderwerpen
  • Tjalken
    Nederlands, rondgebouwd, gestrekt vrachtschip met volle boegen, vlakke bodem en geringe diepgang. Vaargebied: binnenwateren, beperkte kustvaart.Originally Dutch round-built, stretched cargo ship with full bows, strongly curved bilges, flat bottom and shallow draught. Intended for transportation of goods by inland waterways and sometimes coastal navigation. (AAT)Dutch, round-built, stretched cargo ship with full bows, flat bottom and shallow draft. Sailing area: inland waters, limited coastal navigation.Van origine Nederlands rondgebouwd, gestrekt vrachtscheepje met volle boegen, sterk gekromde kimmen, vlakke bodem en geringe diepgang. Bestemd voor het vervoer van goederen door binnenwateren en soms kustvaart. (AAT)
  • Hektjalken
    Tjalk gebouwd met een hek of staatsie in tegenstelling tot de gewone tjalk die als een draaioverboord is gebouwd. (aatned.nl)
  • Ronde en platbodemjachten
  • Soldaten
Werk
Breedte
71.2 cm
Hoogte
55.1 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Dirk Piebes Sjollema
Datering
Materiaal
  • Olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
  • Doek
    Closely woven textile made in various weights, usually of flax, hemp, jute, or cotton, used especially for sails, tarpaulins, awnings, upholstery, bags, and as a support for oil painting. (Project Fotografie)Dichtgeweven stof in verschillende gewichten; wordt meestal gemaakt van vlas, hennep, jute of katoen en vooral gebruikt voor zeilen, dekkleden en stoffering en als ondergrond voor olieverfschilderijen. Het wordt ook gebruikt voor rasterachtig gaas dat van soortgelijke materialen is gemaakt en wordt gebruikt als ondergrond voor borduurwerk. (AAT)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden