Datering
Maker Dirk Piebes Sjollema

Dirk Piebes Sjollema - Schilderij: kof op woelig water.

Schilderij. Olieverf op doek, bevestigd op paneel. Zeegezicht. Woelig water. Op de voorgrond links een havenhoofd. Daarop staan twee mannen. De ene man zwaait met een hoed en de andere man tuurt met een kijker over zee. Op het twee plan, links van het midden, een kofschip dat aan de wind van de beschouwer weg vaart. In de top van de bezaanmast een Nederlandse vlag. Op de achtergrond links een brik, die volledig getuigd, met ruime wind, naar de beschouwer toe zeilt. Rechts op de achtergrond een andere brik die voor de wind naar rechts zeilt. Op de achterkant van het paneel een etiket van met de tekst 'Dit schilderij gesigneerd S. Sjollema Fecit 1837 is gerestaureerd in 1944 door H. Regters' (uit Den Haag).
Dirk Piebes Sjollema. Geboren Terbandsterschans 6 juli 1760 en gestorven te Heerenveen 23 december 1840. Woonde en werkte in Heerenveen. Schilderde landschappen en zeegezichten. Hij was huisschilder en maakte schilderij uit liefhebberij. Stond bekend als patriot. Hij trouwde op 3 okt. 1799 met Sieuwke Heeres. Hun huwelijk werd niet in de kerk gesloten maat voor het gerecht. Ze woonden aan de Heerenwal 3 te Heerenveen (Nijehaske). In 1823 werd voor vier van zijn kinderen een akte van bekendheid opgemaakt. Waarschijnlijk was Sjollema doopsgezind. Zijn oeuvre bestond voornamelijk uit zeegezichten en scheepsafbeeldingen. Slechts enkele van zijn stukken zijn gesigneerd.
literatuur: - S. ten Hoeve en M.J. Seffinga 'Dirk Piebes Sjollema (1760-1840) Fries schepenschilder (catalogus) in: Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1997, pp. 37-119, cat.nr. 20

Identificatie
Titel
Dirk Piebes Sjollema - Schilderij: kof op woelig water.
Objectnummer
FSM-1997-326
Objecttype
  • Schilderijen
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
  • Zeegezichten
    Schilderij, schildering of paneel dat de zee, al dan niet gestoffeerd met schepen, tot hoofdonderwerp heeft.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000016028
Over
Onderwerpen
  • Kofschepen
    18de, 19de eeuws scheepstype. Vrachtschip met ronde vormen en kromme voorstevenbalk. Gepiekt voor- en achterschip. Vrij smal vlak. 100-300 ton groot. De grote koffen waren kielschepen en hadden vaak geen zwaarden. Het waren tweemasters met een grote mast en bezaan. De grote mast was vaak zowel langsscheeps als (gedeeltelijk ook) dwarsscheeps getuigd. Ze werden voor de grote binnen- en voor de buitenvaart gebruikt. Vaak voorzien van roef en paviljoen. De kleinere van deze koffen hadden vaak een minder diepe kiel (slechts ca. 10 cm i.p.v. ca. 30 cm.) en beschikten wel over zwaarden. Ze waren soms, vooral in het voorschip minder gepiekt. (De Binnenvaart)Een kustvaarder die in de loop van de 18de tot in het midden van de 19de eeuw in de Nederlanden en Duitsland in de vaart was en de plaats innam van de fluit en de kat. (aatned.nl)
  • Brikken
    Schip met vierkant tuig, gevoerd op twee masten waarvan de achterste de grote mast is.Medium-sized decked sailing vessel having two masts, with square sails on both and normally of timber construction. Vessels of this type were significant in the 18th century for the carriage of coal (collier brigs); several cadet or school ships have this rig.Te gebruiken voor tweemasters met het maximum aantal vierkant getuigde masten, waarvan de grote mast ook een bezaanszeil met gaffeltuig, een brikzeil, voert en de grote mast langer is dan de fokkenmast. (AAT)
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Dirk Piebes Sjollema
Datering
Materiaal
  • Olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
  • Doek
    Closely woven textile made in various weights, usually of flax, hemp, jute, or cotton, used especially for sails, tarpaulins, awnings, upholstery, bags, and as a support for oil painting. (Project Fotografie)Dichtgeweven stof in verschillende gewichten; wordt meestal gemaakt van vlas, hennep, jute of katoen en vooral gebruikt voor zeilen, dekkleden en stoffering en als ondergrond voor olieverfschilderijen. Het wordt ook gebruikt voor rasterachtig gaas dat van soortgelijke materialen is gemaakt en wordt gebruikt als ondergrond voor borduurwerk. (AAT)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden