Datering
Maker Jan Schijfsma

Jan Schijfsma - zilveren suikerstrooilepel.

Suikerstrooilepel. Zilver. Ovale bak die is versierd met zaagwerk. Gebogen, S-vormige steel.
De lepel is geschonken uit een grote verzameling suikerstrooilepels die was bijeengebracht door Philip Lely (Den Haag 1948 - Rotterdam 2018).
Suiker was lange tijd een luxeproduct. Het werd verkocht in samengeperste blokken, zogenaamde suikerbroden. Om de suiker te kunnen gebruiken werd deze geschaafd, vermalen en gezeefd. Met een suikerlepel werd vervolgens de fijnste vorm van suiker, poedersuiker, uitgestrooid over bijvoorbeeld gebak.
Jan Schijfsma, zilversmid 1844-1898. Geboren op 27 februari 1820 in Sneek. Hij was het eerste kind en zoon van zilversmidsknecht Johannes Jans Schijfsma en Anna Spophia Kresner. Jan trouwde op 5 mei 1844 op 24 jarige leeftijd in Sneek met de 25 jarige Akke Douwes de Jager, ook geboren in Sneek en dochter van schipper Douwe Douwes de Jager en Anthonia Everts Vlink. Ze woonden in Woudsend, toen Akke begin februari 1846 beviel van een levenloos zoontje en in het kraambed overleed. Jan had zich in 1844 als goud- en zilversmid en winkelier in Woudsend gevestigd, weg bij de concurrentie in Sneek. Hij merkte met het meesterteken JS 160 in vierkant of rechthoek. Uit zijn Woudsend-periode is (nog) geen werk bekend. Vanaf 1854 woonde en werkte Jan weer in Sneek (Kleinzand 58). Jan trouwde opnieuw op 17 maart 1850 in Sneek op 30 jarige leeftijd met de 23 jarige Alida Magdalena (Daatje) Burghgraef, geboren in Sneek en dochter van bierbrouwer Wilco Jacob Burghgraef en Rinske Jelmers Tichelaar. Zijn tweede vrouw overleed begin 1882, kinderloos. Op 18 oktober 1882 trouwde hij voor een derde maal met de 33 jarige Elisabeth (Bet) Vrolijk. Ook zij kregen samen geen kinderen. Jan heeft na zijn beroepsbeëindiging nog 10 jaar geleefd; hij overleed op 19 april 1908 op 88 jarige leeftijd in Sneek en werd daar begraven.

Identificatie
Titel
Jan Schijfsma - zilveren suikerstrooilepel.
Objectnummer
FSM-2022-124
Objecttype
  • Suikerstrooiers
    Strooiers die met name bedoeld zijn voor het serveren van suiker op tafel, meestal cylinder- of balustervormig met een geperforeerd, bol deksel dat soms op de strooier zelf moet worden geschroefd. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000026189
Werk
Breedte
5.7 cm
Diepte
2.8 cm
Lengte
12.1 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Jan Schijfsma
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA