Datering
Maker Binnert Jans Tinga
Binnert Jans Tinga - Vertrek van de Sneker schutterij naar de Tiendaagse Veldtocht.
Schilderij, olieverf op doek, geplakt op een multiplex drager. Afbeelding van de Zwette bij Sneek met daaraan diverse molens en gebouwen (zie opmerkingen). Op de Zwette vijf groepen schutters, bij de verste van deze groepen blijkt dat zij bovenop trekschuiten staan. De schutters worden uitgezwaaid door een menigte mensen op het jaagpad. Over het jaagpad lopen de paarden van de trekschuit met daartussen meerennende jeugd. Gesigneerd en gedateerd. Ingelijst.
De Nederlandse regering riep in oktober 1830 op tot mobilisatie, en vele vrijwilligers meldden zich voor de dienst om te helpen de Belgische opstand de kop in te drukken. Sommige compagnieën gingen al eind 1830 richting België, anderen pas in het voorjaar van 1831.
De afbeelding toont de Zwette ter hoogte van de huidige Steenklip. De toeschouwers staan op wat nu de Leeuwarderkade is. De eerste (linker) molen is de leermolen van Cornelis van der Feer, gebouwd in 1823 en verdwenen in 1842. Schotanus geeft in 1718 hier ook al een leermolen. De schuur ernaast is ook van Van der Feer. Het hele complex daar rechts van is een velleblooterij en zeemtouwerij, eveneens van Cornelis van der Feer en mede-eigenaren, met drie huizen op het terrein en een zeemtouwmolen erachter (gebruikt om huiden te verwerken tot zeemleer). Mogelijk pas in 1832 gebouwd, dus niet te zien. Het grondgebied rechts van de tweede molen is de tuin met bergplaats van de kooplieden Schröder en Veltman (lapkepoepen), met als eerste gebouw de ververij van linten en katoen. Hun huis staat ernaast. Rechts daarvan de leertouwerij van koopman Hendrik Veen met huis. Op enige afstand erachter staat de leermolen van Hendrik Veen. Rechts daarvan huis en erf van Bauke Haga, secretaris. Verderop, aan de overkant van de Zwette, is de oliemolen te zien van Albertus Feickens, die daarnaast zijn huis had staan.
Reacties