Datering

Degen met afgeplatte stalen knop

Degen samengesteld uit een horfvormig gevest met houten greep, afgeplatte stalen knop, een sierlijk gebogen en in knopjes eindigende pareerstang, een stootplaat met geëtst bladmotief en een kling. De kling is aan de onderzijde éénsnijdend en vanaf tweederde lengte tweesnijdend en eindigt in een scherpe punt. de kling is gemerkt met een ondefinieerbaar merk.

Identificatie
Titel
Degen met afgeplatte stalen knop
Objectnummer
B1949-078
Objectcategorie
wapen
Objecttype
  • wapen, blank
    Met de hand bediende wapens waarvan de snede of de punt van de kling in het lichaam van de tegenstander moet dringen. Let op, gebruik 'slagwapens' voor wapens met stompe koppen die alleen dienen om de tegenstander te verpletteren. (AAT)
  • zwaard
    Mesvormige stalen staaf, ongeveer 30 cm lang en enkele centimeters breed. Aan de bovenzijde is een scherpe kant. Andere naam: zwaard. (Van aaks tot zwei)
  • degen
    Een degen is een wapen dat wordt gebruikt bij schermen. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/srm-collect-10000199
Werk
Breedte
23.00 cm
Hoogte
105.00 cm
Lengte
90.00 cm
Museum
Stg Rijksmuseum Muiderslot
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
  • staal
Techniek
  • Gesmeed
    Het vormgeven aan metaal door middel van verhitten en hameren. (AAT)
  • Geëtst
    Wordt gebruikt voor de diepdruktechniek waarbij een ontwerp wordt gemaakt met een zuurbestendige stof die de metalen drukplaat beschermt. De plaat wordt blootgesteld aan zuur, dat in de plaat inbijt, zodat de delen van de metalen plaat die aan het zuur blootstaan, worden geëtst.. Gebruik 'bijten' voor het inwerken zelf (van zuren op een drukplaat ten gevolge van blootstelling). (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden

Trefwoorden