Datering

Voetboog met Engelse spanner

Voetboog samengesteld uit een boog en een eenvoudig gedecoreerde zuil. de zuil is voorzien van een rol, een aftrekbeugel, een stijgbeugel en een Engelse spanner. De boog is voorzien van een gevlochten pees.

Identificatie
Titel
Voetboog met Engelse spanner
Objectnummer
B1951-002
Objectcategorie
wapen
Objecttype
  • wapen, projectiel-
    Projectielwapens: slinger - pijl-en-boog - kruisboog - katapult - ballista - trebuchet - speer - werpspies - shuriken (Wikipedia)
  • boog
    Bouwelementen, over het algemeen gebogen, die een opening overbruggen en verticale belastingen overdragen naar weerskanten van die opening, als ook bouwelementen of vrijstaande constructies die op bogen lijken of bouwkundig zo worden behandeld. (AAT-Ned)
  • voetboog
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/srm-collect-10000204
Werk
Breedte
70.00 cm
Hoogte
120.00 cm
Museum
Stg Rijksmuseum Muiderslot
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
  • beukenhout
    Beukenhout is het hout van de beukenboom (Fagus sylvatica). Het is een vaste, vrij harde, maar weinig weersbestendige houtsoort, bleekbruin van kleur met donkerbruine spiegels, onderhevig aan trekken. Deze houtsoort is wel bruikbaar voor gereedschap en niet geschikt voor funderingshout. Het hout is een belangrijke brandstof voor glasovens. (Haslinghuis)
  • hennep
    Hennep is een plant met bastvezels waaruit touw en textiel werd gemaakt. In de 17e en 18e eeuw werd het in Italië veel gebruikt voor het maken van schildersdoek, maar in Europa in de 19e en 20e eeuw nog maar zelden.Hemp is a plant with bast fibers from which rope and textiles were made. In the 17th and 18th centuries it was widely used in Italy to make painter's canvas, but was rarely used in Europe in the 19th and 20th centuries.
  • ivoor
    Te gebruiken voor een gemodificeerde vorm van dentine die voorkomt op de slagtanden van volwassen olifanten; wordt ook algemeen gebruikt voor het materiaal van uitstekende of grote tanden van zoogdieren zoals de walrus of de narwal. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
  • Gesmeed
    Het vormgeven aan metaal door middel van verhitten en hameren. (AAT)
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden