Datering

Buffetkast

Buffetkast in twee delen. De hoekstijlen van de onder- en bovenkast, waarvan die van de laatste doorlopen als poten worden verbonden door regels met kroonlijst, waartussen aan de voorzijde weer twee stijlen. Dit raamwerk is ingevuld met een liggend deurpaneel in de bovenkast en een staand in de onderkast, geflankeerd door smallere staande panelen, welke later in de onderkast horizontaal weer in tweeën zijn gedeeld. De stijlen zijn aan de voorzijde verfraaid met frioelen. De panelen in geprofileerde lijsten dragen gotische tracering, bestaande uit lancetten en rozen met ingeschreven ruitvorm, tegen sporen van een rode achtergrond. Het ijzerbeslag bestaande uit: staarthengsels van de scharnieren, slotplaten en handgrepen zijn zwart geschilderd. De zijkanten zijn overeenkomstig geleed. Twee maal twee panelen voorzien van hetzelfde motief, maar breder uitgewerkt. De frioelen zijn mogelijk later aangebracht. Vooral die van de onderkast geven dit vermoeden. Hiervan is de bovenkant recht afgesneden. (of wellicht ontbreekt hier nog een ornament)

Identificatie
Titel
Buffetkast
Objectnummer
B1975-002
Objectcategorie
meubilair
Objecttype
  • opslagmeubel
  • kast
    Bergplaats, meestal afgesloten met een of meer deuren, losstaand of ingebouwd. (Haslinghuis)Meubelstuk om alle mogelijke zaken in op te bergen. Staat veelal op poten of een voetlijst, heeft een of meer deuren en aan de binnenzijde legplanken, laden of een kledingrek. Kasten in kerken en kloosters kunnen deel uitmaken van de kerk- of klooster-geschiedenis, vanwege functie en gebruik. (Religieus Erfgoedthesaurus)
  • buffetkast
    Verwijst naar meubelstukken voor een eetkamer met vakken of schappen voor het uitstallen van tafelservies alsmede een oppervlak voor het opdienen of bereiden van voedsel. De term is reeds sinds de 16de eeuw in gebruik, en er is sprake van overlap met de betekenis van 'dressoirs (meubilair)' en 'keukenkasten (wandkasten)'. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/srm-collect-10000281
Werk
Breedte
107.00 cm
Hoogte
138.50 cm
Diepte
45.50 cm
Museum
Stg Rijksmuseum Muiderslot
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden

Trefwoorden