Datering

Kinderzwaard

Noord-Europees kinderzwaard, vermoedelijk Frans ca. 1350. De naam ‘kinderzwaard’ geeft al aan waar het voor bedoeld was: een zwaard voor een kind. Een oefenzwaard was niet voor elk kind, het was alleen voor kinderen die van adel waren en een opvoeding tot ridder kregen. Daarvoor moest geoefend worden en dat werd dan natuurlijk niet gedaan met de zware zwaarden van echte ridders, maar met kleinere varianten zoals deze. Deze heeft veel gebruikssporen, dus er zal ook echt veel mee zijn geoefend. Graaf Floris V, bouwheer van het Muiderslot, is op zijn 22e in Den Bosch tot ridder geslagen en zal ongetwijfeld in zijn kindertijd met een dergelijk zwaardje hebben geoefend. Als ridder waren de ridderwaarden als moed, kracht en eer zeer belangrijk en deze kon je bij zwaardvechten natuurlijk goed tonen!

Identificatie
Titel
Kinderzwaard
Objectnummer
M2018-002
Objectcategorie
wapen, slag-
Objecttype
  • zwaard
    Mesvormige stalen staaf, ongeveer 30 cm lang en enkele centimeters breed. Aan de bovenzijde is een scherpe kant. Andere naam: zwaard. (Van aaks tot zwei)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/srm-collect-1261
Werk
Hoogte
68.00 cm
Museum
Stg Rijksmuseum Muiderslot
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden