Datering
Steelpan
De steelpan is waarschijnlijk ergens in de zeventiende eeuw ontstaan. Steelpannen zijn dieper en vaak kleiner dan een soep- of koekenpan. Daarnaast kun je steelpannen makkelijk herkennen aan het lange handvat (steel). In het Engels wordt een steelpan ‘saucepan’ (sauspan) genoemd. Een steelpan werd in het begin dan ook voornamelijk gebruikt om sausen mee op te warmen. Later kwamen hier andere etenswaren bij (denk bijvoorbeeld aan het koken van rijst of aardappelen in water). Deze steelpan is gemaakt in de negentiende eeuw. Zowel de pot als de deksel zijn rijkelijk versierd met bloemmotieven en dierfiguren. Alhoewel de pan niet zo groot is, is deze heel zwaar. Dit komt doordat de pan helemaal van metaal is gemaakt, hoogstwaarschijnlijk (giet)ijzer. De deksel die op de pan zit is vastgemaakt aan de pot met behulp van een tweekakige scharnier. De gladde, holle steel is vastgeklonken (met klinknagels vastgemaakt) aan de pot.
Reacties