Datering

Jerolimo op sokkel

Gerbrand Adriaenszoon Bredero was een geboren en getogen Amsterdammer. De toneelstukken die hij schreef spelen dan ook grotendeels af in Amsterdam. Jerolimo Rodrigo, het hoofdpersonage uit Bredero’s toneelstuk ‘De Spaansche Brabander’ (1617), is waarschijnlijk inspiratie geweest voor dit houten beeld. Jerolimo is uit Antwerpen naar Amsterdam gevlucht om zijn schuldeisers te ontlopen. Hij heeft namelijk geen geld, maar doet net alsof. Zijn uiterlijk speelt hierin een belangrijke rol. Dit is terug te zien in het beeld: het figuur draagt een grote zwarte hoed, een witte molensteenkraag, dubbele keten (kettingen) en een sjerp rond zijn middel. Allemaal kledingstukken en accessoires die in de zestiende eeuw alleen gedragen werden door rijke burgers; specifiek door caveliers uit de periode 1625-1630. Hierdoor vertrouwt iedereen hem op zijn woord en schiet geld toe. Maar, wanneer mensen erachter komen dat hij niets kan terugbetalen, moet Jerolimo ook Amsterdam met hoge schulden ontvluchtten.

Identificatie
Titel
Jerolimo op sokkel
Objectnummer
M1970-200
Objectcategorie
beeldhouwwerk
Objecttype
  • sculptuur
    Algemene term voor een driedimensionaal kunstwerk. Kan van alle mogelijke en/of diverse materialen vervaardigd zijn. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/srm-collect-74
Werk
Breedte
35.00 cm
Hoogte
77.50 cm
Museum
Stg Rijksmuseum Muiderslot
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden