Datering

Brandewijnkom

Brandewijnkom van zilver is ovaal en heeft aan de zijkant twee oren met een empire achtigkopje. Aan de voet zit een parelrand, de voet heeft gestampte decoratie met daarin de drie goddelijk deugden, geloof, hoop en liefde aangevuld met een vierde, fortitudo, de standvastigheid. In Friesland kwam een brandewijnkom op tafel als de verloofden in ondertrouw gingen. Dat gebeurde in het huis van de bruid. In de kom stond een lepel. Meestal was dat de geboortelepel van de bruid. Wie langs kwam om het jonge paar geluk te wensen, deed dat door drie lepels te drinken. Ook bij de geboorte van een kind werd de brandewijnkom gebruikt. Dan ging de kom van hand tot hand om de kraamvrouw toe te drinken.

Gedetailleerde beschrijving

De kom is ovaal en heeft aan de zijkant twee oren met een empire achtigkopje. De oren zijn slordig gemonteerd. Op een van de zijkanten is een ‘restauratie’ uitgevoerd. Aan de voet zit een parelrand, de voet heeft gestampte decoratie met daarin de drie goddelijk deugden, geloof, hoop en liefde aangevuld met een vierde, fortitudo, de standvastigheid. Op de kom zijn in dezelfde techniek voorstellingen aangebracht uit het leven van Jezus: De verkondiging, De aanbidding van de herders, vlucht naar Egypte en Jezus met de Sameritaanse vrouw bij de put. Aan de binnenzijde is een stervorm aangebracht. Op de rand staat gegraveerd ‘WR” en aan de onderzijde van de rand is het stuk ingeslagen met twee gelijke tekens die zeer onduidelijk zijn. De vorm, de slechte kwaliteit en de zeer onduidelijk merktekens wijzen erop dat het stuk vals is.

Identificatie
Titel
Brandewijnkom
Objectnummer
004617
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
  • brandewijnkom
    Twee-orig, van oorsprong zeventiende-eeuws zilveren kommetje waaruit brandewijn werd gedronken, maar in kerken wel wordt/werd gebruikt als collecteschaaltje.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10057
Werk
Breedte
12.5 cm
Hoogte
8.0 cm
Lengte
25.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Techniek
  • Gieten
    Het smelten (in verband met glas ook het fuseren) en in een vorm gieten van materialen, bijvoorbeeld metaal of glas.
  • Geslagen (metaalvormingsprocédé)
    Wordt gebruikt voor het toebrengen van slagen op een stukje metaal, in het bijzonder een muntplaatje, met als doel een indruk in het metaal aan te brengen. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 4 februari 1954
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen