Datering
Maker L.J. Harri

Octant in kist

Een octant is een hoekmeetinstrument uit de 18e eeuw die gebruikt werd bij de plaatsbepaling op zee. Op de cirkelsector van 45 graden met een gegraveerde graadverdeling wordt een kijker gemonteerd. Eén spiegel staat in het verlengde van de kijker, de andere is gemonteerd op een beweegbare arm in het hoekpunt van het instrument. Door de kijker op de horizon te richten en met de beweegbare arm het hemellichaam op de horizon te brengen wordt de hoogte gemeten De meest nauwkeurige bepaling verkrijgt men door de” zon te schieten” tijdens zijn culminatie, om 12:00 uur zonnetijd, wanneer de zon zijn hoogste punt heeft bereikt. Een andere bepaling, de poolshoogte, wordt genomen door de hoogte van de poolster te meten, hiervoor is de exacte tijd niet van belang. Met de verticale hoek, de datum en het tijdstip van de dag kan de meridiaan worden berekend, dus de positie van het schip in oost-westrichting op het aardoppervlak.

Gedetailleerde beschrijving

Ebbehouten geraamte. De gradenboog (0-95 graden), de nonius (0-20 graden), het merkplaatje en het vierkante notitieplaatje op achterkant zijn van ivoor. De alidade, het vizier en de spiegels zijn van messing. Op het kanon van de alidade is een grote spiegel bevestigd met stelschroeven, aan uiteinde een klemschroef en een haarschroef. Tussen grote- en kimspiegel drie in messing gevatte gekleurde (groen-rood-bruin) glazen. De kimspiegel kan aan onderkant met stelschroef worden gedraaid. Het vizier heeft twee gaatjes, welke afgedekt kunnen worden. In de dwarsbalk is een gedraaid ivoren knopje aangebracht. Aan de onderzijde drie messing pootjes. De naam van de instrumentmaker is onleesbaar gemaakt, deze stond mogelijk op ivoren plaatje op dwarsbalk. In de kist zijn nog twee grote spiegels en een kimspiegel.

Identificatie
Titel
Octant in kist
Objectnummer
003204 /a
Objectcategorie
Instrumenten
Objecttype
  • octant
    Een octant en sextant zijn nautische navigatieinstrumenten waarmee de verticale hoek tussen een hemellichaam en de horizon wordt gemeten. Als de verticale hoek, de datum en het tijdstip van de dag bekend zijn, kan de meridiaan worden berekend, dus de positie in noord-zuidrichting op het aardoppervlak.(Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10602
Over
Onderwerpen
  • Navigatie-instrument
    Navigatie is de kunst van het plannen en volgen van een route om zich daarmee van de huidige positie naar de bestemming te verplaatsen. Alle daarvoor benodige instrumenten vallen onder de noemer navigatie-instrumenten. Voorbeelden daarvan zijn een kompas, de jacobsstaf, de passer, een verrekijker, de sextant, een land- of zeekaart en een parallellineaal.Navigation is the art of planning and following a route in order to move from one's current position to one's destination. All instruments required for this purpose fall under the heading of navigational instruments. Examples include a compass, the Jacob's staff, the compass, binoculars, the sextant, a land or sea chart and a parallel ruler.
Werk
Breedte
24.5 cm
Hoogte
8.0 cm
Lengte
30.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. L.J. Harri (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • ebbenhout
    Ebbenhout is hout van het geslacht Diospyros. De bomen komen voor op Ceylon (Sri Lanka), Madagaskar en in Indonesië en India. Het spinthout is geelbruin of geelgrijs. Door de ongelijke vorm van het hout en de geringe omvang, werd het per gewicht verkocht. Ebbenhout is gebruikt voor oa meubelen, in betimmeringen en voor duimstokken. (Haslinghuis)
  • ivoor
    Te gebruiken voor een gemodificeerde vorm van dentine die voorkomt op de slagtanden van volwassen olifanten; wordt ook algemeen gebruikt voor het materiaal van uitstekende of grote tanden van zoogdieren zoals de walrus of de narwal. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • messing
    Legering van koper en zink, z.g. geelkoper. Hiervan werden talloze voorwerpen gegoten, zoals kronen, lezenaars, koorhekken of onderdelen daarvan. Men noemde dit geelgieterswerk. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 25 juli 1951
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Terschelling
  • Terschelling
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden