Datering

Toogslede Enkhuizen

Toogslede uit Enkhuizen. In het Westfriese dialect is 'uitgaan op het ijs met een' toog'-slee 'een bijzonder werkwoord geworden: ' togen'. Eigenaren van deze groene slee (Enkhuizen, 1888) gingen met het hele gezin het ijs op. Deze statige slee, geschilderd en met leeuwen aan de voor- en achterkant, moet over veel kanalen en sloten van de stad zijn geschoven. En als de omstandigheden gunstig waren, moeten ze zelfs tochten op het Krabbersgat hebben gemaakt. De roodbruine toog slee - zelfs iets hoger - heeft een slanke vorm en verwijst met zijn hoge rug naar de in Enkhuizen en Hoorn gevestigde schepen van de Oost-Indische Compagnie die de oceanen bevaren. Misschien komt het Nederlandse woord 'opgetogen' (= opgetogen) voort uit het Westfriese woord 'toog' - de slee - en het bijbehorende werkwoord 'togen'?

Gedetailleerde beschrijving

Groen geverfd, van binnen rose, met uitgezaagde motieven.; Het ijzerbeslag van de glijders loopt door aan de voor en achterzijde. De zittingen zitten los en zijn uitneembaar.; Beschrijving: 1: toogslede, waarvan voor- en achterkant een bekroning hebben van uitgezaagde motieven; zowel aan de voorkant als aan de achterkant bestaande uit twee leeuwen waartussen een ovaal, bekroond wapenvlak.; Beschrijving: 2: beschildering: De bekroningen van voor- en achterkant zijn als volgt beschilderd: de leeuwen en de kronen lichtbruin met donkerbruin, wit en zwart; het ovale vlak aan de voorkant blauw met in wit en roze '1885' en het ovale vlak aan de achterkant donkerbruin. De voorkant, achterkant en zijkanten zijn verder beschilderd met lichtgroene vlakken, omlijst door een donkergroene rand. Tussen de twee kleuren groen is telkens een lijn geschilderd die deels wit, deels zwart is. De binnenkant van de slede is steen-rood en donkerbruin, de onderkant is steen-rood.

Identificatie
Titel
Toogslede Enkhuizen
Objectnummer
003731
Objectcategorie
Voertuigen
Objecttype
  • slee
    Het rollend balkgebint in een houtzaagmolen waarop de boomstam door de zaagraam geleid wordt. Bestaande uit: twee langsliggers met daaronder een tandheugel, voor- en achterhoofd, polbalk met daarin bevestigd de polstukken.
  • duwslee
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11238
Werk
Breedte
63.0 cm
Hoogte
90.0 cm
Lengte
100.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • vurenhout
    Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Houtsnijwerk
    Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 18 april 1952
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen