Datering

Proportionaalpasser

Op een proportionaalpasser kun je specifieke berekeningen aflezen door met een gewone passer een bepaalde schaal af te passen op de proportionaalpasser. Zo staan er schalen op voor lineaire berekeningen, tweede macht (voor oppervlakte) en derde macht (voor inhoud). Ook zijn er schalen voor dichtheden van metalen en ‘koorden’ voor de berekeningen aan bogen en hoeken.

Gedetailleerde beschrijving

Proportionaalpasser. Bestaande uit twee platte ivoren linialen, scharnierend aan een zijde verbonden. Op beide kanten zijn maatverdelingen aangebracht. Aan een zijde logaritmische schalen met tekst: ' S / TAN / T / TAN / SIN / NUM '. Aan andere zijde logaritmische schalen met teksten: 'L / SEC / C / POL'. Tevens een schaal verdeeld in duimen van 1 tot 12. Op smalle kant verdeling in duimen van 1 tot 100. Lengte uitgeklapt: 35 mm

Identificatie
Titel
Proportionaalpasser
Objectnummer
009258
Objectcategorie
Instrumenten
Objecttype
  • navigatie-instrument
    Navigatie is de kunst van het plannen en volgen van een route om zich daarmee van de huidige positie naar de bestemming te verplaatsen. Alle daarvoor benodige instrumenten vallen onder de noemer navigatie-instrumenten. Voorbeelden daarvan zijn een kompas, de jacobsstaf, de passer, een verrekijker, de sextant, een land- of zeekaart en een parallellineaal.Navigation is the art of planning and following a route in order to move from one's current position to one's destination. All instruments required for this purpose fall under the heading of navigational instruments. Examples include a compass, the Jacob's staff, the compass, binoculars, the sextant, a land or sea chart and a parallel ruler.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15896
Werk
Breedte
3.5 cm
Lengte
16.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • ivoor
    Te gebruiken voor een gemodificeerde vorm van dentine die voorkomt op de slagtanden van volwassen olifanten; wordt ook algemeen gebruikt voor het materiaal van uitstekende of grote tanden van zoogdieren zoals de walrus of de narwal. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 mei 1974
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden