Datering
Maker onbekend

Merklap

Merklappen werden gemaakt door meisjes tussen de zes en twaalf jaar. Dat deden ze niet uit tijdverdrijf, maar uit pure noodzaak. Alle textiel werd tot laat in de 19de eeuw thuis genaaid, versierd, gemerkt en versteld. Op merklappen werden de benodigde technieken daarvoor geoefend. Het borduren van het alfabet had ook tot doel de meisjes te leren lezen. Ze leerden Gotische letters omdat de Bijbel in dit schrift was gedrukt. Een merklap is dus geen volkskunst, maar een leermiddel.

Gedetailleerde beschrijving

Smalle strook linnen geborduurd met zijde. Ongedateerd en onvoltooid. Links twee rijen met sierrandjes en een aanzet tot een derde. Op de rechterhelft een onafgemaakt kader waarin twee vogels aan weerszijde van een bloem. Verder geometrische motieven.Datering op basis van de gebruikte kleuren, lila en donker karmijn. en borduurtechniek van de letters en de boom en de gebruikte kastjessteken in randjes. Herkomst Marken op basis van slordige afwerking en lange strook.

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
000847
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • merklap
    Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
  • borduurlap
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-4820
Werk
Breedte
10 cm
Lengte
63 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.Linen is textile made from the fibers of flax; it is used as a support for paintings, among other things.
  • zijde (textiel)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 26 augustus 1949
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae , Wim Zandbergen

Trefwoorden