Datering
Ansjoviszouterij
G. Bloem Jzn. had als scheepstimmerman een klein kapitaaltje opgebouwd. Van dat geld was hij een grutterswinkel begonnen op het Noordeinde. Het ging hem zo goed dat hij omstreeks 1880 zijn nering kon uitbreiden met een zouterij in de schuur achter op zijn erf. Een nieuwe uitbreiding volgde vanaf 1920. Bloem kocht toen deze loods van zijn buurman om er zijn vaten ansjovis op te slaan. Op zolder moesten kratten worden getimmerd voor het verzenden van potten ansjovis. Inmiddels had de firma ook een vestiging in Spanje om aan de exportvraag te voldoen. Ansjovis was een speculatieve vis. In jaren van schaarste was de prijs hoog; in jaren van overvloed laag. De prijs werd ook bepaald door de mate van rijpheid van het produkt. Na een jaar of vier was deze op z’n hoogtepunt.
Open gang langs opslagruimte, ruime zolder tot boven de gang en van hieruit bereikbaar. De eigenaardige overbouwde gang is kennelijk bedoeld geweest als vrije doorgang naar het achtererf van de woning aan het Noordeinde
Reacties