Datering
Maker Vaderlandsche Maatschappij
Schoorsteenstuk, landschap, afkomstig uit pand Grootzand 61, Sneek.
Schilderij. Olieverf op doek. Schoorsteenstuk. Landschap met kronkelige weg. Voor een open rijtuig met twee paarden. Op de achtergrond een koets. Links van de weg een grote boom met daaronder een vrouw met kind en een man die op zijn buik ligt. Naast hem een tamboerijn.
Het schoorsteenstuk is afkomstig uit het pand Grootzand 61 te Sneek. Uit hetzelfde pand is de betimmering met inv.nr. 1979-009 afkomstig.
In 1777 richtte de Doopsgezinde predikant-koopman Cornelis Ris te Hoorn de Vaderlandsche Maatschappij voor Reederij en Koophand ter liefde van 't Algemeen op. De achtergrond hiervan was, dat geprobeerd zou worden de steeds grote wordende groep werkloze armlastigen niet met een geldelijke tegemoetkoming te ondersteunen, maar ze op een structurele wijze te helpen door verschaffing van werk, dat hun een geregelde verdienste op zou leveren. De maatschappij trachtte de verlopen walvisvaart weer op gang te brengen, maar stichtte ook fabrieken, onder andere voor tapijten, lopers en confectiekleiding. Er kwam ook een Schilder-, Druk- en Behangselfabriek. Daar werden met de hand beschilderde of gedrukte kamerbehangsels, schoorsteenstukken en bovendeurstukken gemaakt. Van veel van die behangsels bestaan nog ontwerpen, die door een vertegenwoordiger van de fabriek overal in ons land en ook in Duitsland werden getoond bij de werving van klanten. Aan het einde van de 18de eeuw waren er veel Sneker notabelen en vermogende kooplieden die hun huizen verbouwden en ze behalve met gesneden en stucte ornamenten ook lieten decoreren met kamerbehangsels uit Hoorn. Bewaard gebleven boekhouding van de Hoornse Behangselfabriek wijst dat uit.
literatuur:
- Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1989, p. 29
Reacties