Datering
Maker Onbekend

Butte. Ronde spanen doos.

Butte, Ronde spanen doos met los deksel. De spaan van de wand is gehecht door een gevlochten bies om een tandrand. De doos is beschilderd in rood (achtergrond) met daarop krul- en bladmotieven in blauw, geel, wit en zwart.
De doos is waarschijnlijk afkomstig uit Scandinavië. De vader van de schenker was woonachtig in Oude Pekela en bezat een tweemastschoener. Met dit schip ondernam hij talrijke reizen naar Finland, Zweden en Noorwegen, omdaar hout te halen. Het schip had Delfzijl als thuishaven. Tweemaal leed de heer Sprik schipbreuk. Na de laatste keer hield hij het varen voor gezien en nam in Sneek een zaak in borstelwaren over.
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 26 maart 1970. - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1969-1970, p. 30

Identificatie
Titel
Butte. Ronde spanen doos.
Objectnummer
FSM-N-081
Objecttype
  • Butten
    Ellipsvormige, meestal uit dun vuren- of grenenhout vervaardigde koffer, vooral in de 18e eeuw, m.n. in Hindeloopen gebruikt. (Uit het Peperhuis: 2e serie (1960) nr. 9-10 (juni), pag. 176)
  • Dozen
    Een doos is een afsluitbaar object waar iets in wordt opgeborgen of verpakt. Een doos bestaat meestal uit gevouwen karton, eventueel met lijm of plakband dichtgezet. In deze vorm heeft het vaak de vorm van een balk. Met een doos wordt meestal een grote kartonnen doos bedoeld, met geen andere functie dan verpakking of opslag. Voorbeelden zijn een verhuisdoos en een schoenendoos. Een ander soort doos is een tekendoos en is meestal van hout.
  • Zeemanssouvenirs
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000009980
Werk
Breedte
cm
Hoogte
25.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA