Datering

Butte

Butte, beschilderd met florale motieven en vogels. Kleine kledingstukken werden meestal bewaard in dozen, tonnetjes en kisten. De meeste spanen dozen waren rond, maar ook ovale dozen kwamen voor. De oudste werden versierd met kleine motiefjes. Ook in Hindeloopen werden opbergdozen gebruikt. Dit waren doorgaans rijk versierde, ovale dozen, die ‘buttes’ genoemd werden. Buttes werden beschilderd met een voor Hindeloopen kenmerkend, bont sierpatroon van bloemmotieven en bladranken.

Gedetailleerde beschrijving

Ovaal, genaaid. De butte heeft een klem- en grendelsluiting (de klemsluiting kan verzekerd worden met een metale grendel). De steunen aan de uiteinden hebben twee verschillende bekroningen; de sluitsteun heeft een driehoekige vorm bovenaan, de andere steun heeft een veelhoekige bekroning. De butte heeft een rode ondergrond, waarop in wit en donkerder rood de beschildering is aangebracht. Op de zijkant van de doos zijn bloemen, vruchten, vogels en strikvormen geschilderd. De lange kanten zijn symmetrisch beschilderd met bloemen en vruchten en aan elke kant twee vogels. Onder de twee steunen is een strik geschilderd met twee lussen en zes krullende uiteinden. De steunen zijn rood (wit) gemarmerd. Op het deksel is ter weerszijde van het handvat een strik geschilderd en de rest van het deksel is beschilderd met bloemen en vruchten w.o. granaatappels in een symmetrisch patroon. Onder het handvat zijn in wit de initialen 'H B' geschilderd. Op het handvat zijn nog enkele resten van de beschildering bewaard; het handvat is rood (wit) gemarmerd geweest, het grootste deel van de beschildering ontbreekt.

Identificatie
Titel
Butte
Objectnummer
004173
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • butte
    Ellipsvormige, meestal uit dun vuren- of grenenhout vervaardigde koffer, vooral in de 18e eeuw, m.n. in Hindeloopen gebruikt. (Uit het Peperhuis: 2e serie (1960) nr. 9-10 (juni), pag. 176)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-3456
Werk
Breedte
34.0 cm
Hoogte
33.5 cm
Lengte
63.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • grenenhout
    Grenenhout is een houtsoort dat afkomstig is van de grove den (Pinus silvestris) met roodbruine noesten en jaarringen, harsrijk, vrij duurzaam. Deze houtsoort is voornamelijk uit Scandinavië en de Oostzeelanden ingevoerd. Oorspronkelijk werd het aangeduid als vuren, doordat de grove den in Noorwegen furuen wordt genoemd. Het hout van de zilverspar (granen) wordt sinds de 17e eeuw in Nederland vuren genoemd, dat van de grove den grenen. Deze verwarrende naamsverwisseling dient bij het lezen van oude bronnen terdege in de gaten gehouden te worden. (Haslinghuis)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
  • metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Verworven
overdracht 1952
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Hindeloopen
  • Arnhem
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae