Datering

Butte

Butte

Gedetailleerde beschrijving

Ovaal, met klemsluiting die met een metalen grendel vergrendeld kan worden. De stijltjes die aan de bovenkant van de doos uitsteken zijn verschillend van vorm; het ene stijltje is rechthoekig met aan de bovenkant afgeronde hoeken, het andere bijna rond. De uiteinden van de zijkant van de doos zijn aan elkaar genaaid. Bovenop het deksel is een halfrond houten handvat bevestigd. De bevestiging van de bodem aan de zijkant van de doos is met twee lange vastgespijkerde metalen banden verstevigd. De banden zijn aan de onderkant van de doos kruisvormig aangebracht. De buitenkant van de butte heeft een rode ondergrond en is beschilderd met acanthuskrullen, bloemen, bloemenvazen en kieviten in rood, wit en zwart. Het deksel is in twee helften verdeeld en beide helften zijn beschilderd met een zelfde symmetrische voorstelling bestaande uit in het midden een bloemenvaas met ter weerszijden ervan acanthuskrullen met bloemen en een kievit. Langs de rand van het deksel is een witte lijn geschilderd en het handvat is beschilderd met kleine blaadjes. Onder het handvat zijn in wit datering en initialen geschilderd: '19. L.P.S. 12'. Dit staat voor Lodewijk Petrus Sikkens 1912. De zijkant van de doos is niet aan beide lange kanten gelijk beschilderd; aan de ene kant is in het midden een bloemenvaas voorgesteld met ter weerszijde ervan symmetrische krullen en bloemen en een kievit die op een van de takjes zit. Tussen de krullen is aan beide kanten bij de spijltjes een rennende leeuw voorgesteld. Aan de andere lange zijde is in het midden een papegaai voorgesteld, met ter weerszijde ervan in symmetrische vorm krullen en bloemen. De stijltjes zijn witte lijnen langs de randen en verder eenvoudige blaadjes en een bloem, de onderkant van de doos is rood en de binnenkant van de doos en de onderkant van het deksel zijn grijsblauw.

Identificatie
Titel
Butte
Objectnummer
006156
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • butte
    Ellipsvormige, meestal uit dun vuren- of grenenhout vervaardigde koffer, vooral in de 18e eeuw, m.n. in Hindeloopen gebruikt. (Uit het Peperhuis: 2e serie (1960) nr. 9-10 (juni), pag. 176)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11372
Werk
Breedte
39.0 cm
Hoogte
38.0 cm
Lengte
69.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • vurenhout
    Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 augustus 1957
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Hindeloopen
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen