Datering

Butte

Butte

Gedetailleerde beschrijving

Ovaal, met klemsluiting, welke met een houten wigje, dat aan een touwtje hangt en op een van de stijltjes vastgespijkerd is, vergrendeld kan worden. De stijltjes die aan de bovenkant van de doos uitsteken zijn verschillend van vorm; het ene stijltje is driehoekig, het andere bijna rond. De uiteinden van de zijkant van de doos zijn op elkaar genaaid. Bovenop het deksel is een halfrond houten handvat bevestigd. De butte heeft een donkergroene ondergrond en is beschilderd met granaatappels, druiventrossen, vogels, bloemen en strikken, geschilderd in donkergroen en wit. Van het deksel is de beschildering grotendeels afgesleten en onzichtbaar geworden; vaag zijn nog twee strikvormen aan de uiteinden en daartussen enkele druiventrossen te zien. De rand van het deksel is oker (donkerbruin, rood) gemarmerd geweest, ook daar is het grootste deel van de beschildering afgesleten. Op het handvat zijn enkele rode stipjes zichtbaar, waarschijnlijk is het handvat op dezelfde manier gemarmerd geweest als de rand van het deksel. De zijkant van de doos heeft naast de stijltjes een strikvorm die om een knop gestrikt is en lange, golvende uiteinden heeft. In het midden van de lange zijden zijn twee elkaar aankijkende kieviten voorgesteld, elk met een takje in de snavel, verder is de zijkant van de doos gevuld met granaatappels en druiventrossen. De stijltjes zijn deels groen en deels oker (donkerbruin, rood) gemarmerd en de binnenkant en de bodem van de doos zijn groen geschilderd (vooral aan de onderkant afgesleten).

Identificatie
Titel
Butte
Objectnummer
006655
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • butte
    Ellipsvormige, meestal uit dun vuren- of grenenhout vervaardigde koffer, vooral in de 18e eeuw, m.n. in Hindeloopen gebruikt. (Uit het Peperhuis: 2e serie (1960) nr. 9-10 (juni), pag. 176)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-3817
Werk
Breedte
30.5 cm
Hoogte
31.0 cm
Lengte
63.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • vurenhout
    Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 3 maart 1960
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Hindeloopen
  • Sneek
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae