Datering
Maker Onbekend

Bord. Onderdeel van het servies dat op de boeier Hermina werd gebruikt.

Bord. Wit hotelporselein. In de rand in de kleur blauw een opdruk: banderol met daarin 'J. ter Horst G.Hz. / Hermina / Sneek'.
Het bord is een onderdeel van het servies dat speciaal voor gebruik aan boord van de boeier Hermina is gemaakt. Het was een jacht waarop later een kajuit werd gebouwd, waarvan de zijwanden van boord tot boord liepen, zodat er geen gangboord was. De boeier Hermina was in bezit van J. ter Horst G.Hzn. te Sneek. Hij nam in 1889 de houthandel van zijn vader G.H. ter Horst over. Jan ter Horst en Welmoedina Zandbergen hadden een dochter met de naam Hermina. De boeier had een ligplaats in een schiphuis aan de Geeuw te Sneek. De boeier is afgebeeld op een aardewerken plaat, afgebeeld in 'Tegelvaart' van Jan Pluis.
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 14 sep. 1967 en 19 okt. 1987. - Jan Pluis 'Tegelvaart' in: Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1988, pp. 86-87.

Identificatie
Titel
Bord. Onderdeel van het servies dat op de boeier Hermina werd gebruikt.
Objectnummer
FSM-1995-263
Objecttype
  • Borden-aardewerk
  • Serviezen
    Groepen van bij elkaar passende stellen tafelgerei om een maaltijd te serveren voor een aantal aanzittenden. (AAT-Ned)Serviesgoed is de verzamelnaam voor alle eetgerei (uitgezonderd het couvert) dat van porselein, aardewerk of een ander materiaal is gemaakt, zoals borden en bekers. Met name in het verleden werd serviesgoed ook wel gemaakt van bijvoorbeeld hout, metaal, glas of steen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000012582
Over
Onderwerpen
  • Boeiers
    Een van de meest typische Nederlandse pleziervaartuigen dat in de loop van de 17de eeuw onder verschillende vormen in de vaart kwam. Het is algemeen gekenmerkt door zijn ronde vormen en zijn lengte-breedte verhouding van 3:1. Het jacht voert een zogenaamde boeiertuig ook bekend als bezaantuig met een grootzeil met gebogen gaffel en een boom, terwijl het stagfok op een botteloef wordt uitgehouden, de kluiver op een kluiverboom. De zijzwaarden waren breed en rond. Boeiers waren bij uitstek luxeschepen die dikwijls op fraaie wijze versierd waren met beeldhouw- en snijwerk. Zij zijn nog steeds in de vaart.A round-built inland vessel, which lent itself to many uses and was widely used, among other things, for private transportation, as a market vessel, vcoor church attendance, transportation, pleasure boating and the like) (MARDOC)One of the most typical Dutch pleasure craft that entered service under various forms during the 17th century. It is generally characterized by its round shapes and its length-width ratio of 3:1. The yacht carries a so-called buoy rig also known as mizzen rig with a mainsail with curved gaff and boom, while the staysail is held out on a bottlenose rudder, the jib on a jib boom. The swords were broad and rounded. Boeiers were pre-eminent luxury ships, often beautifully decorated with carving and carving. They are still sailing today.Een rondgebouwd binnenvaartuig, dat zich voor vele doeleinden leende en o.a. veel werd gebruikt voor particulier vervoer, als marktscheepje, vcoor kerkgang, vervoer, pleziervaart e.d.) (MARDOC)
  • Sneek
Werk
Breedte
cm
Hoogte
3.8 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Aardewerk
    Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.Pottery is a fragile, low-temperature fired (600-900°C), porous ceramic that can be all kinds of color, with or without glaze.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden