Datering
Maker R. van der Meijden

Werfmodel van een motorboot.

Hol en open werfmodel van een motorjacht. Stapelmodel. Schaal niet bekend. Rondhouten en tuigage: geen De romp: De voorsteven is scherp en rond, schuin oplopend. Het achterschip is voorzien van een platte, schuine spiegel. De bodem ontbreekt. Het model van voor naar achter: Het model is gebouwd volgens de stapelmethode: vijf opelkaar gelijmde, in vorm gezaagde plankdelen. Het model is hol. De bodem ontbreekt. In het achterschip zijn twee blokken ingelaten (als bodem). Dekken en opbouw ontbreken. Kleuren: Het werfmodel is ongeverfd. Accessoires: geen.
Het model is afkomstig van de Leeuwarder werf De Roos van R. van der Meijden aan de Dokkumer Ee aldaar. Motorboot is in de watersport de verzamelnaam voor alle pleziervaartuigen die uitsluitend worden voortgestuwd door een motor. Ze worden onderverdeeld in: - open boten zonder kajuit (bijvoorbeeld de autoboot, de speedboot, de visboot en de bijboot). - dagkruisers met verhoogd voordek, waaronder enige kajuitaccomodatie en met een grote open kuip. - motorkruisers, middelgroot met kajuitopbouw en vaak daarachter een kuip - motorjachten, grote zeewaardige motorboten met het uiterlijk en de allure van een jacht.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1987, p. 19

Identificatie
Titel
Werfmodel van een motorboot.
Objectnummer
FSM-1987-104
Objecttype
  • Scheepsmodellen
    Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000014668
Over
Onderwerpen
  • Motorboten
  • Leeuwarden
Werk
Breedte
16.0 cm
Hoogte
8.5 cm
Lengte
80.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. R. van der Meijden
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA