Datering
Maker Wiebe Amels

Werfmodel van een blazer van scheepswerf Amels te Makkum.

Scheepsmodel van een blazer met één mast. Op spanten gebouwd. Oorspronkelijk een werfmodel, later aangevuld tot compleet model en genaamd 'Jonge Willem'.
Het model was aanvankelijk een werfmodel op de scheepswerf van Cornelis Amels (1881-1944) en zijn jongere broer Douwe Amels (18890-1963) te Makkum. Het model was gemaakt door hun vader Wiebe Amels (1852-1936), naar verluidt in 1929. Het was oorspronkelijk bedoeld als werfmodel: een voorbeeld van het type schepen dat de werf bouwde. Later, toen dit scheepstype al niet meer in gebruik was is het aangevuld met details en tuigage. Vermoedelijk kreeg het toen ook de naam Jonge Willem, die niet direct aan een werkelijk schip gekoppeld kan worden. Volgens overlevering werd er door de verschillende generaties Amels ook wel mee gespeeld en zelfs gevaren. Het model bleef in de familie en vererfde van de maker Wiebe Amels (1852-1936) op Cornelis Amels (1881-1944). Daarna ging het naar diens zoon Douwe Amels (1924-2011) om tenslotte door zijn zoon Cees Amels (Cornelis, achterkleinzoon van de maker) aan het museum te worden geschonken.

Identificatie
Titel
Werfmodel van een blazer van scheepswerf Amels te Makkum.
Objectnummer
FSM-2024-108
Objecttype
  • Scheepsmodellen
    Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000026446
Over
Onderwerpen
  • Blazers
    Nederlands vissersvaartuig dat in de tweede helft van de 19e eeuw is ontwikkeld rond het noorden van de Zuiderzee en de Waddeneilanden. Op het einde van de 19e eeuw werden ze ook gebruikt voor de visserij op de Maasvlakte en de Noordzee, op de Zeeuwse stromen en voor de Vlaamse kust. De blazer was een zwaargebouwd kielschip met een plat vlak en hoekige kimmen, een volle, zware romp, waarvan het achterschip gepiekt was. De voorsteven was gebogen en vallend, de achtersteven recht en vallend. In het ruim achter de mast was gewoonlijk een bun gebouwd. (aatned.nl)
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Wiebe Amels
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • Textiel
    Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)Textile is literally 'all that is woven. The word is derived from the Latin word 'texere' meaning to weave. (Wikipedia)
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA