Datering
Maker Onbekend

Foto van het personeel van zuivelfabriek Normandia te Sneek.

Foto van het personeel van zuivelfabriek Normandia te Sneek. Een van elf foto's in een lijst: middelste rij, rechts. Dertien personen zijn afgebeeld.
De foto's zijn gemaakt toen het personeel in het jaar 1913 de grote landbouwtentoonstelling in Amsterdam bezochten. In 1913 was het 25 jaar geleden dat de fabriek door de gebroeders Hylke en Herrius Halbertsma was gesticht. Het personeel kreeg ter gelegenheid hiervan een zilveren lepel met inscriptie. Groepsgewijs ging het personeel onder leiding van het personeelslid Sipke Veenstra via Stavoren en Enkhuizen een dag naar Amsterdam, waar de Landbouwtentoonstelling Entos werd bezocht. De persoon die enkele keren vooraan in het midden is afgebeeld, is de Amsterdamse excursieleider.
De schenker karakteriseerde enkele van de op de foto voorkomende personen uit zijn herinneringen: "Cornelis Wijnja (Knillis) 1e kaasmaker (...) Johannes van der meer, 1e kaasmaker, vatenkuiper de Vries (schoonzoon van Wijnja) (...) Cornelis, pakhuisknecht en huisknecht aan het Kleinzand (voor het zware werk). Hing zich op aan de beddekwast, had boze vrouw. Ik heb nog een mooie foto van hem (...) Zondervan, botermengerij".
Tjalling Hiddes (1792-1852) had een boter en kaashandel in Grou. Zijn zoons Johannes Tjallings Halbertsma (1827-1884) en Hidde Tjallings Halbertsma (1814-1872) namen het bedrijf over van hun vader. Ze konden echter niet goed met elkaar opschieten en dat deed Johannes besluiten een eigen zaak te beginnen in Sneek. In 1852 verhuis hij van Grou naar Sneek, waar hij zich vestigde aan de Geeuw. Hij bouwde bij zijn huis een opslagruimte. Het bedrijf liep goed en Johannes vestigde zich in 1870 met zijn vrouw Hylkia Kingma (1826-1875) in het pand Kleinzand 10. De zonen van Johannes namen het bedrijf van hun vader over: Herrius (1864-1920) en Hylke (1857-1932). Samen richtten ze in 1888 de zuivelfabriek La Normandie op. De naam is gekozen nadat Herrius Halbertsma in Normandië de daar gebruikelijke wijze van boterbereiding had bestudeerd. Op de boerderij werd de boter wel gewassen maar niet gekneed en net verder afgewerkt. De gewassen boter werd naar een verzamelpunt gebracht en daar verder afgewerkt. Zo ging men in de beginjaren van de zuivelfabriek in Sneek ook te werk. La Normandie was een combinatie van zuivelfabriek en een exporthandel in boter en kaas. Het bedrijf was gevestigd aan de Leeuwarderweg, toen nog in de weilanden ten noorden van de Oosterpoort. De gebouwen waren ontworpen door Albert Breunissen Troost (1832-1900). Het was het eerste bouwwerk in Friesland dat van een centrale (stoom)verwarming en van electrisch licht was voorzien. Architect H.H. Kramer (1850-1934), van moederszijde een Kingma en daardoor familie van de moeder van Herrius en Hylke, kreeg opdracht een nieuw kantoor te bouwen. Het werd betimmerd in de Hollandse renaissacestijl en voorzien van wandkasten (nu in de collectie van het museum). In 1907 werd de zuivelfabriek hernoemd in "Johs. Halbertsma Zuivelindustrie". In 1922 werden de werden zuivelfabriek en exporthandel gescheiden. De fabriek werd hernoemd van La Normandie in Normandia. Herrius Halbertsma (1864-1920) woonde vanaf 1894 in het pand Kleinzand 10, waar zijn vader ook had gewoond. Hij was getrouwd met Anna Margaretha Pijttersen (1870-1944). Zijn beide zonen namen de fabriek over: Johannes Herrius Halbertsma (1894-1981) en Hendrik Herrius Halbertsma (geboren 1899). Herrius Halbertsma (1864-1920) wilde rentenieren in Den Haag en had in 1919 daar al een woning aan de Frederik Hendrikstraat 17 gekocht. Hij stierf echter voor hij kon verhuizen in 1920. Zijn weduwe verhuisde wel naar Den Haag. Zoon Johannes (1894-1981) was getrouwd met Maria Josina Dorothea Blanson Henkemans (1900- ). Zij hadden vier zonen: Herrius (1920-1998), Henk Leendert (1921-), Justus Tjalling (1923-) en Feite Dirk (geboren 1926). De laatstgenoemde is de schenker.

Identificatie
Titel
Foto van het personeel van zuivelfabriek Normandia te Sneek.
Objectnummer
FSM-2002-447-G
Objecttype
  • Foto's
    Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000018479
Over
Onderwerpen
  • Zuivelfabrieken
    Wordt gebruikt voor gebouwen die na het begin van de 19e eeuw werden gebouwd, en niet alleen op boerderijen, voor het gemechaniseerd verwerken, bewaren of verkopen van melk en melkproducten. Te onderscheiden van 'zuivelbedrijven' door de mechanisatie. Gebruik liever 'melkhuizen' voor aanvullende gebouwen voor de landbouw die vooral worden gebruikt voor de zorg voor melk, met weinig of geen mechanisatie. (AAT-Ned)
  • Sneek
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Papier
    Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA