Datering
Maker Oene Romkes de Jongh

Oene Romkes de Jongh - schilderij met voorstelling van het Sloterdijckhuis te Makkum.

Schilderij. Olieverf op paneel. Dorpsgezicht. Centraal het zogenaamde Sloterdijckhuis te Makkum. In de vaart voor het huis een boatsje. Rechts een ophaalbrug. De bomen op de oever voor het Sloterdijckhuis zijn kaal. Het schilderij is gevat in een goudkleurige, geprofileerde lijst.
Oene Romkes de Jongh werd geboren op 6 april 1812 te Makkum en is overleden te Amsterdam op 1 juli 1896. Hij werkte in Amsterdam en Nieuwer Amstel. Hij schilderde stadsgezichten, waaronder te Amsterdam, meestal in de winter. Hij heeft ook een enekel landschap geschilded. Nam werk van A. Eversen en C. Springer tot voorbeeld. Volgens Scheen schilderde hij in een slechte kopietrant. Het Sloterdijckhuis lag op de hoek van de Grote Zijlroede en de Krommesloot te Makkum. Het huis is gebouwd door de familie Sloterdijck. Simon Sloterdijck stichtte in 1768 te Makkum een glasblazerij. Hi jis geboren te Makkum op 3 nov. 1738 en overleden te Bolsward op 14 juni 1817. Hij trouwde te Pingjum op 28 nov. 1762 met Magdalena Canter Visscher (1735-1809). Het echtpaar kreeg acht dochters van wie er drie de volwassen leeftijd bereikten. Het Sloterdijckhuis werd in de negentiende eeuw bewoond door Anne Lieuwes Buma. Hij en zijn vrouw Trijntje Sytzes Ykema kochten in 1800 de papiermolen Het Springend Hart van Jelmer P. Tichelaar te Makkum. Ze woonden toen nog in Workum, maar verhuisden naar Makkum. Anne Lieuwes Buma werd geboren op 27 febr. 1758 te Hommerts. Hij verwierf kapitaal als kapitein van de koopvaardij-galjoot De Vigilante. Zijn vrouw kwam uit een welgestelde familie. Anne Lieuwes Buma stierf op 6 mei 1833 te Makkum. Zijn vrouw stierf op 25 juli 1837. Van hun kinderen en erfgenamen Lieuwe, Sytze, Johannes en Sybertje is vooral Lieuwe bekend geworden. Hij was al op 20-jarige leeftijd doctor in de letteren en wijsbegeerte. Zijn bibliotheek van 30.000 delen klassieken was ver buiten de grenzen beroemd. Het familievermogen werd beheerd door Johannes en Sytze Buma.
literatuur: - O. Gielstra, "De papiermolen Het Springend Hart" in: Ald Nijs nrs. 15/16 - "Genealogie Sloterdijck" in: Nederland's Patriciaat 1993, pp. 475-503

Identificatie
Titel
Oene Romkes de Jongh - schilderij met voorstelling van het Sloterdijckhuis te Makkum.
Objectnummer
FSM-2003-116
Objecttype
  • Schilderijen
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000018937
Over
Onderwerpen
  • Boatsjes
    Kleine rondgebouwde houten boot met kromme voorstevenbalk. (debinnenvaart.nl)
  • Makkum
Werk
Hoogte
44 cm
Lengte
50 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Oene Romkes de Jongh
Datering
Materiaal
  • Olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden