Datering
Maker D. Voerman

Tegeltableau met voorstelling van het kajuitzeiljacht Anna.

Tegeltableau. 6x5 tegels. Meerkleurige voorstelling van het kajuitzeiljacht Anna. Om de voorstelling een rand met onder andere waterlelie, rietsigaren en libelles. Boven twee posthoorns, twee schichten en drie provinciewapens: Utrecht, Friesland en Noord-Holland. Het tableau is gevat in een houten lijst. Op de lijst een koperen plaatje met opschrift: 'Aangeboden aan de heer L.J. Lyklema / Inspecteur in alg. dienst / Bij diens uittreden op 30 november 1939 / door / PTT personeel der Inspectie afd. Haarlem'. De tegels zijn bevestigd op een raamwerk van latten aan de achterkant.
Het tableau werd in 1939 aangeboden aan Louis Jacobus Lyklema bij zijn afscheid als inspecteur van Inspecteur in Algemene Dienst van de PTT. L.J. Lyklema werd geboren op 3 november 1874 te Eesterga bij Lemmer, volgde een PTT-opleiding in Rotterdam, trouwde te Schoonhoven met Anna Wilhelmina Kooiman. In 1906 keerde hij terug naar Friesland, werd kantoorhouder in Grou, daarna in Gorredijk en Purmerend. In 1925 werd hij inspecteur (tegenwoordig directeur) van de PTT (toen Posterijen en Telegrafie) in Friesland te Leeuwarden. In 1931 volgde overplaatsing naar Utrecht en vervolgens Noord-Holland (1935). Zijn loopbaan bij de PTT beëindigde hij in 1939 in de rang van Inspecteur in Algemene Dienst. In het tableau zijn de wapens verwerkt van de provincies waar hij heeft gewerkt. Hij was een verwoed zeiler: het op het tableau afgebeelde jacht de Anna, genoemd naar zijn echtgenote, was hem zeer dierbaar. Het kajuitzeiljacht was volgens bruikleengever (kleinzoon en naamgenoot) een 7.10 meterjacht met kajuit. Het verhaal gaat dat L.J. Lyklema als inspecteur zijn ronde deed langs de Friese postkantoren ‘s winters per schaats en ’s zomers per zeilboot. Hij overleed op 9 augustus 1949 te Epe. Blijkens een artikel in een (vermoedelijk Haarlemse) krant kwam de schilder D. Voerman uit IJmuiden, over hem is verder niets bekend. Omdat het tableau niet geglazuurd is, kan het ook door een glasschilder of een kunstschilder geweest zijn.
Literatuur: - Leeuwarder Courant, 26 en 28 september 1931 - Haarlems Dagblad (vermoedelijk), 4 december 1939 (in documentatieverzameling)

Identificatie
Titel
Tegeltableau met voorstelling van het kajuitzeiljacht Anna.
Objectnummer
FSM-2007-034
Objecttype
  • Tegeltableaus
    Een tegeltableau is een meestal figuratief beschilderde voorstelling op een in aardewerk tegels verdeeld vlak, dat na de beschildering is gebakken en geglazuurd. (Wikipedia)Tegels die gezamenlijk drager zijn van een voorstelling. (Religieus Erfgoedthesaurus)Tegeltableaus zijn rechthoekige wandtegels, doorgaand beschilderd met een voorstelling en aldus een geheel vormend. (Haslinghuis)
  • Tegels
    Gebakken plak klei, al dan niet geglazuurd. Op de tegel kan een voorstelling of een tekst ingebakken zijn. Ook een reliëf kan de tegel sieren.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000020766
Over
Onderwerpen
  • Kajuitzeiljachten
  • Waterplanten
  • Grou
  • Posterijen
Werk
Hoogte
84.8 cm
Lengte
100.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. D. Voerman
Datering
Materiaal
  • Aardewerk
    Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.Pottery is a fragile, low-temperature fired (600-900°C), porous ceramic that can be all kinds of color, with or without glaze.
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA