Datering
Maker F.J. Mulder

Brief geborgen uit het wrak van het stoomschip Groningen IV.

Brief, papier met potlood beschreven. Geadresseerd aan de 'Fam. Mulder / Curacaostraat 97 / Amsterdam W'. Verzonden uit Wolvega op 5 januari 1945. De tekst van de brief luidt; 'Wolvega 5 januari 45 / Beste Luitjes, / Nu de feestdagen achter de rug zijn en de drukte voorbij is zullen we eens voor de bikkerij gaan zorgen. Mulder is zo juist thuis gekomen. Hij vertelde dat hij ook bij jullie geweest was en 2 lekkere borreltjes gehad had. Ze waren hier allemaal erg blij met de borden die hij meegebracht had en die ze hier best gebruiken konden. Het is gewoon fantastisch hoe vriendelijk en behulpzaam ze hier zijn, voor mij zowel als voor ieder ander en ik weet niet hoe ik ze dat ooit weer vergoeden moet. Van de week heb ik hier stroop gemaakt. Ruim 2 ½ pond lekkere dikke stroop, maar het was wel een heel werk hoor. Van de week stond het hele dorp op stelten, het wemelde hier van de Duitsers en ieder dacht aan een razzia. Gelukkig viel het nog mee en bleef het bij 6 man van de geheime dienst die ze hier oppikten. Bijgaand 8 pond roggebrood in drie pakjes gemerkt I, II en III. Ik hoop dat alles goed zal overkomen. Nu het beste hoor, een volgende keer meer. De hartelijke groeten aan allen en een zoen van Frans'. Achterop de enveloppe het adres 'Keiweg 22' en een sticker waarop de volgende gedrukte tekst: 'Staatsbedrijf der PTT / Stuk afkomstig uit het s.s. "Groningen IV" dat einde 1944 op het IJsselmeer is gezonken en thans is gelicht'. De brief, en vooral de enveloppe, zijn langs de randen beschadigd.
In de brief beschrijft F.J. Mulder aan zijn familie de gebeurtenissen op zijn onderduikadres in Wolvega. De brief werd vervoerd aan boord van het s.s. Groningen IV van de Groningen-Lemmer Stoombootmaatschappij. Tijdens de overtocht naar Amsterdam in de nacht van 8 op 9 januari 1945 kwam het schip in aanvaring met haar zusterschip: de Jan Nieveen. Bij deze aanvaring zonk de Groningen IV waarbij zeker 16 mensen omkwamen. In 1946 werd het schip gelicht en werd het wrak geveild. Het werd omgebouwd tot vrachtschip en heeft nog tot 1975 gevaren onder de namen Antonie en Toan. Na het lichten van het schip werden de poststukken, voor zover nog herkenbaar, in 1947 alsnog bezorgd. Op de door de PTT gebruikte sticker wordt overigens een verkeerd jaartal genoemd. Het schip verging niet eind 1944 maar begin 1945.
Literatuur: - Leeuwarder Courant, 12-01-1945, 14-01-1947 - www.spanvis.nl

Identificatie
Titel
Brief geborgen uit het wrak van het stoomschip Groningen IV.
Objectnummer
FSM-2011-064
Objecttype
  • Briefwisselingen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000022046
Over
Onderwerpen
  • Veerdiensten
  • Lemmer
  • Amsterdam
  • Wolvega
  • IJsselmeer
  • Scheepsrampen
  • Stoomschepen
Werk
Breedte
18 cm
Hoogte
17.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. F.J. Mulder
Datering
Materiaal
  • Papier
    Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA