Datering
Maker Luitje Feits

Luitje Feits (toeschrijving) - dorpsgezicht met binnenschip, wipbrug en landhuis.

Schilderij. Olieverf op doek. Dorpsgezicht met rechts een geboomd, tjalkachtig binnenschip voor een geopende wipbrug. Daarachter gebouwen waarvoor een marskramer. Achter de brug een statig landhuis. Voor de brug wachten mensen en rijdt een ruiter op een wit paard. Links een vaart met daarin een open bootje met twee mensen. Geheel links een boerderij.
De toeschrijving aan Luitje Feits is gebaseerd op de grote overeenkomst tussen dit werk en een behangschildering in het Eysingahuis te Leeuwarden. Dat behang stamt uit 1806 en wordt in de Leeuwarder Courant van 29-03-1952 door A. Wassenbergh toegeschreven aan Luitje Feits.

Identificatie
Titel
Luitje Feits (toeschrijving) - dorpsgezicht met binnenschip, wipbrug en landhuis.
Objectnummer
FSM-2021-029
Objecttype
  • Schilderijen
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000025921
Werk
Breedte
96 cm
Hoogte
116 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Luitje Feits
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • Textiel
    Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)Textile is literally 'all that is woven. The word is derived from the Latin word 'texere' meaning to weave. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden