Datering
Maker Eeltje Holtrop van der Zee

Kijk Uit

De tjotter behoort tot de kleinste en eenvoudigste soort ronde Friese schepen. De naam komt al voor in 1848 bij een wedstrijd in Amsterdam, maar pas omstreeks 1900 is er sprake van tjotters in Friesland. Soms wordt het schip gewoon ‘boat’ genoemd. Tjotters hebben een kromme voorsteven en een rechte achtersteven. De bodem is in dwarsdoorsnede licht gebogen, terwijl de zijden hiermee slechts een flauwe hoek maken. De lengte is meestal niet meer dan vijf meter. In de eenvoudigste vorm is een tjotter voor de mast geheel open. Soms is een losse plecht aangebracht. Het roer is bijzonder breed, de kop is versierd met verguld en geverfd houtsnijwerk. De zwaarden zijn groot en rond van vorm. De tjotters hadden een betrekkelijk hoog en groot tuig. In de pleziervaart waren zij erg populair. Oorspronkelijk werden ze ook als werkscheepje gebruikt.

Gedetailleerde beschrijving

Documentatie tjotter ‘Kijk Uit’ (ZZM 003310) Tjotter; een plezierjacht met tuig. De tjotter behoort tot de kleinere en eenvoudigste soort der ronde Friese schepen. De tjotter heeft een kromme voorsteven en is ten opzichte van de lengte breder dan het boatsje. Men sprak van een boot of grote boot. De naam komt al voor in 1848 bij een wedstrijd in Amsterdam, doch schijnt in Friesland eerst omstreeks 1900 ingeburgerd te zijn. Het vlak van een tjotter is in dwarsdoorsnede licht gebogen, terwijl de zijden slechts een flauwe hoek met het vlak maken. De lengte van een tjotter komt in de regel niet boven de 5 meter. In de eenvoudigste vorm is een tjotter voor de mast geheel open. Ook is er wel eens een losse plecht aangebracht. Berghouten heeft een tjotter bij hoge uitzondering, maar op de plaats van de grootste breedte zit ter bescherming een ijzeren halfrondje. Het roer van een tjotter is bijzonder breed, met een flinke hak. De kop van het roer is versierd met verguld en geverfd houtsnijwerk. De zwaarden zijn groot en mooi rond van vorm. De tjotter had een betrekkelijk hoog en groot tuig. De tjotter wordt veel in de pleziervaart gebruikt. Oorspronkelijk werd de tjotter ook als werkscheepje gebruikt.; Deze tjotter is gepiekt gebouwd. Ze is fraai versierd met goud lofwerk. Op het roer is een Phoenix uitgebeeld. Technische gegevens: hoofdafmetingen: lengte over de stevens 4,45 m, grootste breedte buitenkant huid 1,96 m, holte op het grootspant 0,84 m, zeiloppervlak; grootzeil +fok 17,4 vierkante meter. Bijzonderheden: geen kielbalk, gepiekt grootspant, vlaktilling (niet gemeten), kielgang+7 huidgangen, laag voordekje uit losse delen, snijwerk op bedel - hennebalk en boeisels en een breed roer met vogel in de kop. Dit elegante scheepje, met zijn vorm en constructie en gepiekte bodem en smalle gangen, de uitvoering met fraai snijwerk, alles wijst op het bouwmeesterschap van Eeltje Holtrop van der Zee. Opmerkelijk is verder de grote overeenkomst met het later gebouwde tjottertje Anna (zie Vermeer, Tjotters en Boatsjes, 1997). OUDE CODE: SM G 04 TYPE SCHIP: tjotter SOORT SCHIP: pleziervaartuig MOTOR: geen EIGENAARS (in chronologische volgorde): naameigenaar: adres/plaats: data: J.H. van der Leer Nieuw-Loosdrecht -1951 SCHEEPSTYPE: Aankoop brieven: * met toebehoren: grootzeil, stagfok, stormfok, boom, pikhaak, en ankertje)* RESTAURATIES: INHOUD VAN HET DOSSIER: 1. Correspondentie m.b.t. de aankoop. 2. Oude registraties. 3. Stukken m.b.t. onderhoud en restauratie. 4. Overige correspondentie. 5. Certificaat van inschrijving "Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten", 1993.

Identificatie
Titel
Kijk Uit
Objectnummer
003310
Objectcategorie
Vaartuigen
Objecttype
  • tjotter
    Boottype met ronde spantvorm soms gepiekt gebouwd dat ca. 1900 in Friesland algemene bekendheid kreeg. Oorspronkelijk gebouwd voor visserij en vrachtvervoer maar ook al vroeg voor pleziervaart gebruikt. (MARDOC)Een tjotter is het kleinste van de open ronde Friese zeilscheepjes met een lengte over de stevens van ten hoogste 5,4 m. (Wikipedia)Boat type with round truss shape sometimes peaked built that became widely known in Friesland around 1900. Originally built for fishing and freight transport but also used early on for pleasure boating. (MARDOC)A tjotter is the smallest of the open round Frisian sailing vessels with a length over the stem not exceeding 5.4 m. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14797
Over
Onderwerpen
  • Pleziervaartuig
    Elk vaartuig, dat gebouwd, of verbouwd, is voor recreatieve doeleinden. (debinnenvaart.nl)
Werk
Breedte
196.0 cm
Hoogte
60.0 cm
Lengte
445.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Eeltje Holtrop van der Zee (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
  • touw
    Koord; bundel garen die eerst tot een draad gesponnen wordt, waarna meerdere draden tot een streng of kardeel worden geslagen. Meerdere kardelen bij elkaar vormen een touw.Zwaar koord, tenminste 6,35 mm in diameter, dat is gevormd door twee of meer strengen van natuur- of kunstvezel ineen te draaien. (Toegepaste Kunst Project, RKD)Een touw of koord is een middel om zaken bij elkaar te binden, of om trekkrachten over te brengen. In het laatste geval gebruikt men vaak een dikkere variant, kabel of zeel die bestaat uit ineengedraaide strengen. Dit zijn op hun beurt weer om elkaar heen gedraaide draden of vezels. A rope or cord is a means of tying things together, or of transmitting tensile forces. In the latter case, one often uses a thicker variety, cable or zeel consisting of strands twisted together. These in turn are threads or fibers twisted around each other.Cord; bundle of yarn that is first spun into a thread, after which several threads are beaten into a strand or carbine. Several karparts together form a rope.Heavy cord, at least 6.35 mm in diameter, formed by twisting together two or more strands of natural or artificial fiber. (Applied Arts Project, RKD)Een touw of koord is een middel om zaken bij elkaar te binden, of om trekkrachten over te brengen. In het laatste geval gebruikt men vaak een dikkere variant, kabel of zeel die bestaat uit ineengedraaide strengen. Dit zijn op hun beurt weer om elkaar heen gedraaide draden of vezels.
  • zeildoek
    Zeildoek (ongekeperd linnen of katoen) is een sterk weefsel dat kan worden gebruikt als schildersdoek of bedoekingsmateriaal. In het Engels heet het duck (eend) omdat het waterafstotend is.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 7 november 1951
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Friesland
  • Loosdrecht
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden