Gebruik voor fabrieken waar gas voor verwarming en verlichting wordt geproduceerd. (AAT-Ned)
Fabriek
Gebouw of gebouwencomplex waar grondstoffen tot producten verwerkt worden. In het algemeen als utiliteitswerk architectonisch sober behandeld. In XIX begon in Engeland de serieproductie die tot de industriële revolutie leidde. Voor het maken van fabrieken werd veel van gietijzeren draagconstructies gebruik gemaakt. In XX hebben architecten zich er op toegelegd grote fabrieken tot een voorwerp van functionalistische schoonheid te maken in de geest van het (zie) Nieuwe Bouwen of de Nieuwe Zakelijkheid. Voorbeeld: de werken van A. en G. Perret, Mallet Stevens, Le Corbusier, Freyssinet in Parijs, Brinkman en Van der Vlugt in Rotterdam, E. Mendelssohn en H. Poelzig in Berlijn, Vesnin en Sobolev in Rusland. (Haslinghuis)
Stads- en dorpsgezicht
In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.Groepen van onroerende zaken, van algemeen belang vanwege hun schoonheid, onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang, wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich een of meer monumenten bevinden
Ziekenhuis
Ziekenhuizen zijn gebouwen die bedoeld zijn voor de behandeling en verpleging van patiënten. Een ziekenhuis bestaat meestal uit een polikliniek, een beddenhuis en behandelafdelingen zoals de operatiekamers, de röntgenafdeling, laboratoria en intensive care afdeling. In de 18de eeuw ontstonden de zogenaamde corridorziekenhuizen. Eind 19de eeuw kwamen in Nederland de eerste paviljoenziekenhuizen. In het begin van de 20ste eeuw kwam men tot een meer geconcentreerde bouwwijze, maar pas na de tweede wereldoorlog zag men hoogbouw in de ziekenhuiswereld. (Architectuur voor de gezondheidszorg in Nederland / N. Mens en C. Wagenaar, 201)
Reacties