De zoutziederij van de fa. Bosman. Met op de voorgrond een 'Waterschuit'
Identificatie
Titel
Zoutziederij
Objectnummer
F028229
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
foto
Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Het winnen van zout, de plaats waar zout gewonnen wordt.
Fabriek
Gebouw of gebouwencomplex waar grondstoffen tot producten verwerkt worden. In het algemeen als utiliteitswerk architectonisch sober behandeld. In XIX begon in Engeland de serieproductie die tot de industriële revolutie leidde. Voor het maken van fabrieken werd veel van gietijzeren draagconstructies gebruik gemaakt. In XX hebben architecten zich er op toegelegd grote fabrieken tot een voorwerp van functionalistische schoonheid te maken in de geest van het (zie) Nieuwe Bouwen of de Nieuwe Zakelijkheid. Voorbeeld: de werken van A. en G. Perret, Mallet Stevens, Le Corbusier, Freyssinet in Parijs, Brinkman en Van der Vlugt in Rotterdam, E. Mendelssohn en H. Poelzig in Berlijn, Vesnin en Sobolev in Rusland. (Haslinghuis)
Waterschip
Oorspronkelijk een met een bun (waarin de vis levend wordt bewaard) uitgevoerd flink, langsscheeps getuigd vissersschip, later ook gebruikt voor het slepen van scheepskamelen.Zwaar vissersschip, voorzien van een met het buitenboordwater in verbinding staande bun. Het fungeerde als ventjager, maar voer ook zelf ter visvangst met een soort kuil of sleepnet. De hiertoe benodigde trekkracht vereiste een flink zeiloppervlak en een goed gevormd, sterkgebouwd schip. Functie en eigenschappen maakten dit waterschip geschikt om ook ander sleepwerk te verrichten, en vanaf het einde van de 16e eeuw trok het zeeschepen over de ondiepte Pampus voor Amsterdam. (MARDOC)
Reacties