Datering

Eigendomsbewijs voor het kofschip De Jonge Carolina, Makkum 25 april 1805

Bij een partenrederij was het eigendom van een schip in parten verdeeld. Zo konden de eigenaars of reders het risico spreiden. Bauwe en Wieger Visser bezaten elk 1/16de deel van de Jonge Carolina. Reder Lucas Ysbrandtsz deed de organisatie van de rederij. Hij werd boekhouder genoemd.

Document deels in boekdruk gedrukt en deels met pen en inkt ingevuld.; Verklaring afgegeven door de boekhouder van het kofschip De Jonge Carolina, Lucas Ysbrantsz. dat de Ed. [heren] Bauwe en wieger Visser voor éénzestiende deel eigenaar zijn van voornoemd schip.

Identificatie
Titel
Eigendomsbewijs voor het kofschip De Jonge Carolina, Makkum 25 april 1805
Objectnummer
022285
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
  • document
    Producten van de methodische verzameling of de verwerking van documenten en gegevens die worden gebruikt om het publiek te informeren (professionals of het grote publiek).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6928
Over
Onderwerpen
  • Kofschip
    18de, 19de eeuws scheepstype. Vrachtschip met ronde vormen en kromme voorstevenbalk. Gepiekt voor- en achterschip. Vrij smal vlak. 100-300 ton groot. De grote koffen waren kielschepen en hadden vaak geen zwaarden. Het waren tweemasters met een grote mast en bezaan. De grote mast was vaak zowel langsscheeps als (gedeeltelijk ook) dwarsscheeps getuigd. Ze werden voor de grote binnen- en voor de buitenvaart gebruikt. Vaak voorzien van roef en paviljoen. De kleinere van deze koffen hadden vaak een minder diepe kiel (slechts ca. 10 cm i.p.v. ca. 30 cm.) en beschikten wel over zwaarden. Ze waren soms, vooral in het voorschip minder gepiekt. (De Binnenvaart)Een kustvaarder die in de loop van de 18de tot in het midden van de 19de eeuw in de Nederlanden en Duitsland in de vaart was en de plaats innam van de fluit en de kat. (aatned.nl)
Werk
Breedte
21.0 cm
Hoogte
32.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • papier
    Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
Techniek
  • Boekdruk
    Wordt gebruikt voor het procedé van reliëfdruk in de context van het drukken van boeken en andere teksten. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
vondst 21 november 1996
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Makkum
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden