Datering
Maker Mathijs Ankringa

Deurbekroning in de vorm van een gedrapeerde doek.

Deurbekroning uitgevoerd in de vorm van een uit hout gesneden draperie. De draperie is voorzien van franje en lijkt met een koord op vijf plaatsen te zijn opgebonden. Aan dat koord hangen boven in het midden twee kwasten en beneden hangt aan elke zijde één kwast. Het snijwerk is uitgevoerd in Lodewijk XVI-stijl. Het is groen geschilderd en voorzien van enig verguldsel.
De deurbekroning is mogelijk afkomstig uit een huis aan de Geeuw (Geeuwkade 14?) te Sneek. In onderstaand artikel in het Sneeker Nieuwsblad (ongedateerd, persberichten 1960) wordt echter gesteld dat de bekroning afkomstig is uit de voormalige pastorie van IJlst aan de Galamagracht 93.
Mathijs Ankringa (Lemmer 1754 - Sneek 1814). Deze was aktief in Sneek en omgeving. Hij leverde werk aan ondermeer de Martinikerk van Sneek, aan de pastorie en de kerk van Nijland en aan Hylke Jans Kingma te Makkum. Hij werkte in Lodewijk XVI-stijl (gehangen doekjes, guirlandes, siervazen) maar bleef een hang naar rococo houden. Ankringa nam in 1787 deel aan de patriottische woelingen in Sneek. Zijn straf daarvoor was een verblijf in het tuchthuis van vijf jaar. Bij de komst van de Fransen in Nederland leverde hij beeldhouwwerk aan de overheid: een vrijheidshoed en werk aan het bordes van het Sneker Raadhuis (waarschijnlijk het wegkappen van de wapens).
Pytter Jacobs van Wijk is in 1744 te Woudsend geboren en in 1817 te Sneek overleden. In 1768 woonde hij reeds in Sneek, wellicht als knecht van de beeldhouwers Jan van Nijs of Gerrit Gorp. Van Van Wijk is werk bekend in de kerk van Scharnegoutum en de R.K. kerk te Woudsend. Na zijn overlijden volgden twee zoons hem op in zijn vak van steenhouwer: Jacob Pieters van Wijk (1768-1849) en Uilke Pieters van Wijk (1778-1818). Een nazaat en naamdrager van de laatste zet het bedrijf in Sneek tot op heden voort.
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 23 okt. 1964.

Identificatie
Titel
Deurbekroning in de vorm van een gedrapeerde doek.
Objectnummer
FSM-C-095
Objecttype
  • Deuren
    Barrières die draaien, schuiven, kantelen, of vouwen om een deuropening af te sluiten, meestal van een massieve en afgewerkte constructie en die meestal leiden naar binnenruimtes of die scheiden. Wordt ook gebruikt voor vergelijkbare elementen die een bak of een kast afsluiten. Voor minder massieve of afgewerkte constructies en die meestal twee buitenruimtes scheiden wordt 'hekken (poortonderdelen)' gebruikt. (AAT-Ned)
  • Houtsnijwerk
    Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000009640
Over
Onderwerpen
  • Sneek
  • IJlst
Werk
Breedte
cm
Hoogte
120.0 cm
Lengte
187.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Mathijs Ankringa
  2. Pieter Jacobs van Wijk
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden