Datering
Maker Gerben Symens van der Werf
Twee berentanden, afkomstig van het gesloopte Friese jacht Henriëtte.
Twee berentanden, versierd met houtsnijwerk. Het bovendeel is versierd met uitgesneden rechthoekjes (3x6). Het onderste deel is versierd met bladmotieven temidden van profielranden. De meerkleurige beschildering is in 1991 gereconstruuerd.
De berentanden zijn afkomstig van het Friese jacht Henriëtte. Dit jacht werd in 1918 gebouwd op de werf van G.S. van der Werf te Kromwâl onder Britswert, in opdracht van P.B.W. Kersten te Amsterdam. In 1921 was het jacht eigendom van W. de Hoop te Rotterdam. In de eerste schepenlijst van het Stamboek Ronde en Platbodemjachten van 1956 komt het jacht voor onder de naam Lytse Bever, eigendom van Y.H. Kalt te Soest. Het jacht was toen al voorzien van een roef (verbouwd tot boeier). De voorlaatste eigenaar, Klaas Westra te Twijzel, verwijderde het ijzer- en snijwerk van het jacht en plaatste het op zijn eigen boeier Lytse Wytske, met uitzondering van berentanden en kluisborden. De laatste eigenaar, J. Keuning te Beetsterzwaag, lichtte de boeier met een kraan. Het casco kneep in elkaar, en daarmee kwam een einde aan het jacht. Zie ook de tekening met inv.nr. 1986-182 (snijwerk).
literatuur:
- Catalogus Scheepssier in Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1991, nr. 19-a
Reacties
Klaas Westra 10 maanden geleden
Als eigenaar van de boeier Lytse Wytske kan ik U melden dat de beren tanden en kluisborden te klein zijn voor de Lytse Wytske.
Dat is de reden dat het snijwerk van vander Werf van scheepswerf Kromwal te Britswerd niet is overgezet op de Lytse Wytske.
De secretaris van de SSRP, die een boekmaakte over alle boeiers, die bekend zijn,heeft de berentanden
en kluisborden gevonden op onze scheepswerf aan de haven van Twijzel.
Van der Werf van scheepswerf Kromwal heeft de berentanden en kluisborden in eerste instantie verkocht aan een wapenhandelaar uit Rotterdam.
De Lytse Bever,Henriette, is geinspecteerd door de geachte heer Pier Piersma.
Het Friesch Jacht/de Boeier was van binnen en van buiten bekleed met glasvezel en polyester
waadoor het eikenhout verbroeid en verpulverd en vernikst is geworden.
Klaas Westra 10 maanden geleden
Amsterdam