Datering
Maker Gatse Sytses

Tegeltableau met een voorstelling van een koopvaardijschip

De afbeeldingen op tegeltableaus verwijzen veelal naar het beroep van de oorspronkelijke eigenaar. De twee grootste tableaus komen uit een huis in de kustplaats Makkum. De tegelschilder maakte zelf een ontwerp of liet zich inspireren door prenten.

Schip driemaster koopvaardij, blauw. Omlijsting: onder geen, aan weerzijden een golvende vrijwel kale rank, langs bovenzijde krullen waaraan festoen. Op zee onder wolkenlucht een wegzeilend koopvaardijschip, op de achtergrond links een driemast oorlogschip en rechts een tweemaster (?) aan boord enkele kleine figuren en een hond. Op het roer een roerkop. Gelijmd op multiplex.

Identificatie
Titel
Tegeltableau met een voorstelling van een koopvaardijschip
Objectnummer
003177
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
  • tegeltableau
    Een tegeltableau is een meestal figuratief beschilderde voorstelling op een in aardewerk tegels verdeeld vlak, dat na de beschildering is gebakken en geglazuurd. (Wikipedia)Tegels die gezamenlijk drager zijn van een voorstelling. (Religieus Erfgoedthesaurus)Tegeltableaus zijn rechthoekige wandtegels, doorgaand beschilderd met een voorstelling en aldus een geheel vormend. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-9028
Over
Onderwerpen
  • Kofschip
    18de, 19de eeuws scheepstype. Vrachtschip met ronde vormen en kromme voorstevenbalk. Gepiekt voor- en achterschip. Vrij smal vlak. 100-300 ton groot. De grote koffen waren kielschepen en hadden vaak geen zwaarden. Het waren tweemasters met een grote mast en bezaan. De grote mast was vaak zowel langsscheeps als (gedeeltelijk ook) dwarsscheeps getuigd. Ze werden voor de grote binnen- en voor de buitenvaart gebruikt. Vaak voorzien van roef en paviljoen. De kleinere van deze koffen hadden vaak een minder diepe kiel (slechts ca. 10 cm i.p.v. ca. 30 cm.) en beschikten wel over zwaarden. Ze waren soms, vooral in het voorschip minder gepiekt. (De Binnenvaart)Een kustvaarder die in de loop van de 18de tot in het midden van de 19de eeuw in de Nederlanden en Duitsland in de vaart was en de plaats innam van de fluit en de kat. (aatned.nl)
Werk
Breedte
54.0 cm
Hoogte
93.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Gatse Sytses (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • kleiproduct
    Kleiproducten zijn materialen die zijn vervaardigd uit klei, zoals aardewerk, bakstenen en tegels. Deze producten worden gevormd door de klei te bakken, wat resulteert in een hard, duurzaam materiaal dat veel wordt gebruikt in de bouw en kunstnijverheid.
  • tinglazuur
    Ondoorzichtig glazuur dat een tinoxide of tinas bevat. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 12 mei 1951
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Makkum
  • Franeker
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Wim Zandbergen

, –

Trefwoorden