Datering
Maker Onbekend

Binnenluiken van de opkamer van boerderij 'Arbeid en Moeite' te Ypecolsga.

Binnenluiken van de vier ramen van de boerderij 'Arbeid en Moeite' te Ypecolsga. De ramen zijn boogvormig. Elk raam is voorzien van twee luiken. Elk luik is samengesteld uit drie delen, die met scharnieren aan elkaar zijn bevestigd. In elk deel zijn drie smalle panelen boven elkaar gemaakt. In de binnenste delen van de luiken zijn ovale openingen gemaakt met snijwerk in ajour: dubbele krakelingen. De luiken zijn egaal groen geschilderd. Het snijwerk van de openingen is goudkleurig.
De luiken zijn afkomstig uit de boerderij 'Arbeid en Moeite' te Ypecolsga (Woudsend). Deze boerderij werd in 1783 gebouwd in opdracht van Wietske Michiels Tromp (1739-1809), echtgenote van Wieger Annes Visser (1743-1806) uit Woudsend (meer over deze boerderij bij inv.nr. C-022-a). Opvallend is dat de openingen in de luiken van dezelfde vorm zijn als die zijn afbeeld op een van de behangselschilderingen in de kamer, namelijk die waarop het woonhuis van Wieger Annes Visser en Wietske Michiels Tromp in Woudsend is afgebeeld (inv.nr. C-022-c).
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1988, 54-59. - Sneeker Nieuwsblad 18 dec. 1958, 18 sep. 1978

Identificatie
Titel
Binnenluiken van de opkamer van boerderij 'Arbeid en Moeite' te Ypecolsga.
Objectnummer
FSM-C-022-M
Objecttype
  • Betimmeringen
  • Houtsnijwerk
    Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000009628
Over
Onderwerpen
  • Ypecolsga
  • Woudsend
Werk
Breedte
63.0 cm
Hoogte
184.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • Textiel
    Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)Textile is literally 'all that is woven. The word is derived from the Latin word 'texere' meaning to weave. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden