Datering
Maker Aede Lútzens

Reconstructie van de opkamer van de boerderij 'Arbeid en Moeite' te Ypecolsga.

Reconstructie van de opkamer van de boerderij 'Arbeid en Moeite' te Ypecolsga - Woudsend, bestaande uit beschilderde behangsels, een schoorsteenmantel en een plafond met houtsnijwerk. De beschrijvingen van deze onderdelen zijn verdeeld over volgnummers: C-022-a behangsel boerderij Ypecolsga C-022-b behangsel rogmolen Het Lam, Woudsend C-022-c behangsel houtzaagmolen De Hoop, Woudsend C-022-d behangsel scheepswerf Visser, Woudsend C-022-e behangsel Grou C-022-f behangsel Stavoren C-022-g vier behangsels in de hoeken C-022-h drie grauwtjes met allegorieën C-022-i trompe l'oeil met schaatsen en zweep C-022-j lambrizeringen C-022-k schoorsteenmantel C-022-l plafond met snijwerk C-022-m luiken van de vensters
De boerderij 'Arbeid en Moeite' te Ypecolsga werd in 1783 gebouwd in opdracht van Wietske Michiels Tromp (1739-1809), echtgenote van Wieger Annes Visser (1743-1806). De behangselschilderingen uit waarschijnlijk 1790-1791, verbeelden zaken die voor dit echtpaar belangrijk waren.
De opdracht aan de schilder moet zijn geweest om relevante episodes, bereikte mijlpalen en trots bezit van Wieger Annes Visser en Wietske Michiels Tromp in beeld te brengen. De scheepswerf van Wieger, waar hij ook zelf opstaat, houtzaagmolen ‘De Hoop’ met de twee huizen ernaast waar ze op dat moment woonden en waar ook Wietske op staat. De boerderij ‘Arbeid en Moeite’ zelf, korenmolen ‘Het Lam’ waar ze eigenaar van waren, een gezicht op Grouw waar hun tweede zoon Michiel en zijn vrouw woonden en waar ze een boter en kaaswinkel hadden, en de haven van Stavoren, waarmee het verband misschien niet direct overduidelijk is. (zie hiervoor FSM-C-022-F)
Eén van de winterschilderingen in de hoek van de kamer is gesigneerd: Aede Lútzens. Zeer waarschijnlijk is dat Luitjen Aedes Verwer, gedoopt 29 april 1770 te Woudsend, kind van Aede Fokkes en Wobbigjen Luitjens. Hij trouwde op 13 juni 1802 in Woudsend met Antje Tymens en zij kregen twee kinderen, Wopkje en Tiemen. Luitjen Aedes Verwer is overleden op 1 december 1832. Voor zover bekend is er geen ander werk van hem bewaard gebleven. (Bron: J. Visser, 2021)
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1988, 54-59. - 'Raadsels rond Aede Lútsens opgelost?' in: Leeuwarder Courant 19 december 1973. - Sneeker Nieuwsblad 18 dec. 1958, 26 juni 1969, 18 sep. 1978

Identificatie
Titel
Reconstructie van de opkamer van de boerderij 'Arbeid en Moeite' te Ypecolsga.
Objectnummer
FSM-C-022
Objecttype
  • Behangschilderingen
    Geschilderde behangsels zijn behangsels die bestaan uit een opgespannen drager van neteldoek, jute , linnen of katoen al dan niet voorzien van een papieren laag waarop handmatig een schildering is aangebracht. Deze voorstellingen werden aangebracht met olieverf, waterverf, ei-verf of lijmverf. De geschilderde doeken bedekten soms de gehele wand. Ze worden ook wel ‘zaalstukken’ genoemd. Vaak zijn zij toegepast in combinatie met afzonderlijke schilderstukken boven de deuren, tegen de schoorsteenboezem en aan het plafond. De geschilderde behangsels komen in de mode rond het derde kwart van de 17de eeuw. In eerste instantie zijn zij toegepast als een goedkopere geschilderde imitatie van kostbare gobelins en zij zijn op hun beurt weer de voorlopers van het gedrukte papierbehangsel. Geschilderde behangsels zijn vaak beschilderd als 'doorkijkjes' met italianiserende landschappen of met mythologische of historische voorstellingen. (Winkler Prins Kunst / Jurriaan Andriessen, Richard Harmanni)
  • Schilderijen
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
  • Houtsnijwerk
    Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000015377
Over
Onderwerpen
  • Ypecolsga
  • Woudsend
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Aede Lútzens
Datering
Materiaal
  • Textiel
    Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)Textile is literally 'all that is woven. The word is derived from the Latin word 'texere' meaning to weave. (Wikipedia)
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden