Datering

Bedbankje

Een bedbankje (soms ook voetenbankje genoemd) is een lage kruk ter ondersteuning van je voeten. Soms wordt een bedbank gebruikt om op te knielen of om iets op te zetten. Dit bedbankje is gemaakt van eikenhout. Het hout is bewerkt met twee methodes: schaven en steken. Schaven is een techniek waarbij je het houten oppervlak glad maakt met behulp van een schaaf (handgereedschap van hout of metaal met daarin een beitel). Steken is een techniek waarbij je met behulp van een beitel (handgereedschap van staal met aan één zijde een scherpe rand) het houten oppervlak bewerkt. Hierdoor kun je patronen en figuren in het hout maken. Deze techniek is goed terug te zien op het onderstel van dit bankje. Op het onderstel zijn onder meer rozetten (bloemmotief) en randprofielen (gecanneleerd, gleuven in het hout) aangebracht. Vaak worden deze houtsnijwerken apart door een antycksnijder (beeldsnijder) gemaakt.

Identificatie
Titel
Bedbankje
Objectnummer
C1942-194
Objectcategorie
meubilair
Objecttype
  • zitmeubel
    Meubels speciaal bedoeld voor zitten, zoals stoelen, banken en fauteuils.
  • bank
    Langwerpig vlak waarop meerdere personen naast elkaar kunnen zitten, doorgaans voorzien van een leuning of muurvlak aan de achterzijde, van steen of hout. In kerken kwamen houten banken en stoelen pas eind XVI in zwang toen de preek een belangrijk deel van de dienst werd. In de M.e. vond men stenen zitbanken vooral in kerkportalen, kloostergangen, vorstelijke en publieke zalen, ter weerszijden van de stookplaatsen, in vensternissen ( (zie) vensterbank). In een park of tuin spreekt men van een tuinbank, gemaakt van steen, hout of ijzer. (Haslinghuis)
  • bedbank
    Bankje die in inklimmen in een bedstede vergemakkelijkt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/srm-collect-10000046
Werk
Breedte
85.00 cm
Hoogte
39.00 cm
Diepte
27.00 cm
Museum
Stg Rijksmuseum Muiderslot
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • eikenhout
    Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)Oak is the wood of Quercus robur. The wood is hard and highly resistant to water. It has been widely used in northern Europe in construction, for ships, furniture and panels. (Conservation Dictionary)Oak wood is the wood of the oak tree. Oak is a very durable type of wood with wide pores, and with wide glistening mirrors when cut on the dead end. It is important material for beams, hoods, frames, doors, paneling and the like. Very widely used until the 17th century, nowadays it is expensive due to its scarcity and almost completely replaced by softwood. It is easy to cut and therefore suitable for making furniture. For paneling, people liked to use wagon shot and split planks. Oak wood was usually designated by its place of origin or transit port: e.g. Deventer wood, Zutphen planks, Hasselt wood (supplied along the Overijsselian Vecht), Rhenish oak, Wesel wood (supplied along the Lippe, Ruhr and Rhine rivers), Brabant wood. Nordic oak wood came from northern Germany and the Baltic countries. In the eastern Netherlands a lot of native oak was processed. Nowadays mainly French, Westphalian and Slavonian oak is in trade. (Haslinghuis)
Techniek
  • Geschaafd
    Schaven: bewerkingsmethode waarbij het oppervlak wordt geëgaliseerd door er een schaaf of slijpschaaf over te bewegen in de richting van het te bewerkstelligen vlak en met enige druk loodrecht daarop.
  • Gestoken
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden