Datering
Maker Eelke Scherjon
Speelscheepje: klompscheepje uit de Scherjonklasse (Friesland Vaart 2002).
Model van een klompscheepje uit de zogenaamde Scherjonklasse. Klomp met een grote kiel, die aan de onderkant is verzwaard met lood. Tuigage: gaffelzeil en stagfok. De klomp is geel geverfd. Op de stander een plaquette van de manifestatie Friesland Vaart 2002.
Het klompscheepje is geleverd als bouwpakket. Dit bouwpaket is opgebouwd tot zeilende klomp door vrijwillig medewerker H.A.J. Heldoorn.
Voor de manifestatie Friesland Vaart 2002 werd in Heeg een wedstrijd voor klompscheepjes georganiseerd. Om de wedstrijd spannend te maken werd besloten een eenheidsklasse in te stellen. De NNWB erkende de zogenaamde Scherjonklasse: klompschepen die zijn gemaakt van bouwpakketten die door de Stichting Friesland Vaart werden geleverd. De klomp is gemaakt door Eelke Scherjon, die zijn naam aan de klasse gaf. De bouwbeschrijving van het bouwpakket wordt bewaard in het archief van Friesland Vaart.
De wedstrijd was op 26 juni 2002 in Heeg. Tachtig kinderen uit de groepen 7 en 8 van meer dan 25 basisscholen uit Friesland streden op de hoogdprijs. Er waren vier klassen: de Scherjonklasse (eenheidsklasse), Reidklasse (aangepast), de vrije klasse (reeds bestaande klompschepen) en de droge klasse (creaties die niet zeilwaardig zijn). Er stond een stevige wind, wat het zeilen bemoeilijkte. In de Scherjonklasse gingen 47 schepen van start. Winnaar was Rein Ritsema van de Sint Jozefschool te Heeg.
De eenvoudigste speelscheepjes zijn klompscheepjes. De meer verfijnde modellen konden worden gebruikt om er gewoon mee te spelen in het water, maar er konden ook wedstrijden mee worden gehouden. De watersportplaats Grou heeft wat deze wedstrijden betreft een traditie. Vanaf 1907 werden ze er gehouden, eerst op initiatief van particulieren en vanaf 1914 onder auspiciën van de zeilvereniging Lyts Frisia, die er in 1924 zelfs de onderafdeling Jong Frisia voor oprichtte. Na de Tweede Wereldoorlog begon de animo voor het 'skipkesilen' te verflauwen, maar sinds 1968 is er sprake van een reveil. Er wordt gezeild in diverse klassen, zoals klompen A en klompen B, Lytse Folle, Lytse Holle, Grutte Folle en Grutte Holle en Meteoor. Ook in dorpen als Jirnsum, Terherne, Warten en Wergea en steden als Leeuwarden en Sneek werden en worden wedstrijden gehouden. In Burgum werd ook 'skipkesilen' gedaan. Daar was de kapper Hendrik Bulthuis de stimulator. Deze vermaarde ontwerper van de volgens het lattenbouwprincipe vervaardigde B.M.-er en 16 m², bouwde 's winters met de dorpsjeugd door hem ontworpen speelscheepjes, waarmee 'gehardzeild' kon worden.
literatuur:
- D.J. van der Ven, Van scheepje-zeilen en schuitje-varen (Baarn, z.j.)
Reacties