Datering
Maker Onbekend

Beschilderd behangsel in rococo stijl, afkomstig uit het Waltahuis.

Beschilderd behangsel. Lichtblauwe achtergrond met daarop versieringen in rococostijl: acanthusloof en andere krullende bladen, vogels, bloemen en vlinders.
Het behangsel is afkomstig uit het pand Marktstraat 7-9 te Sneek, het voormalige Waltahuis. Bij een verbouwing van het pand in 1957 trof de aannemer J. Hiemstra deze behangselschildering aan. Het maakte deel uit van een wand met scharnierbare panelen. Hoewel het Waltahuis in de 19e eeuw door de drukker Johan Frederik van Druten ingrijpend werd verbouwd (traptoren afgebroken) waren oude muren, zolderingen, sleutelstukken en kappen blijven zitten, evenals de behangsels. Het pand is nu door de gemeente Sneek betrokken. Een soortgelijk behangsel bevindt zich in de consistoriekamer van de Oude Kerk te Amsterdam en in het museum Betje Wolff te Midden Beemster. Het behangsel is in 1972 gerestaureerd door N. van Bohemen en in 1990 door Wil Werkhoven te Amsterdam
Literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 17 jan. 1957, 14 nov. 1972, 6 sept. 1979.

Identificatie
Titel
Beschilderd behangsel in rococo stijl, afkomstig uit het Waltahuis.
Objectnummer
FSM-G-052
Objecttype
  • Behangschilderingen
    Geschilderde behangsels zijn behangsels die bestaan uit een opgespannen drager van neteldoek, jute , linnen of katoen al dan niet voorzien van een papieren laag waarop handmatig een schildering is aangebracht. Deze voorstellingen werden aangebracht met olieverf, waterverf, ei-verf of lijmverf. De geschilderde doeken bedekten soms de gehele wand. Ze worden ook wel ‘zaalstukken’ genoemd. Vaak zijn zij toegepast in combinatie met afzonderlijke schilderstukken boven de deuren, tegen de schoorsteenboezem en aan het plafond. De geschilderde behangsels komen in de mode rond het derde kwart van de 17de eeuw. In eerste instantie zijn zij toegepast als een goedkopere geschilderde imitatie van kostbare gobelins en zij zijn op hun beurt weer de voorlopers van het gedrukte papierbehangsel. Geschilderde behangsels zijn vaak beschilderd als 'doorkijkjes' met italianiserende landschappen of met mythologische of historische voorstellingen. (Winkler Prins Kunst / Jurriaan Andriessen, Richard Harmanni)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000009541
Over
Onderwerpen
  • Stinzen
    1. M.e. burcht, slot of versterkt feodaal huis met toebehoren. Het Romaanse woord kasteel is in het Nederlands meer gebruikelijk dan het Germaanse burcht. 2. In later tijd aanzienlijk landhuis, dat meestal in een gracht, ophaalbrug, kantelen en hoektoren de traditie van feodale voorrechten bewaart. Overigens ligt het open, zoals de kastelen aan de Loire en in Nederland Almelo, Bouvigne en Middachten. Vele hiervan zijn overigens uit m.e. burchten ontstaan. Een meer directe voortzetting van de Romeinse villa is het halfversterkte herenbuitenhuis, de manoir, palts, in Nederland de havezate, ridderhofstad enz. (Haslinghuis)Een kasteel is een versterkte en verdedigbare woning van een edelman. (Thesaurus landschap)
  • Sneek
Werk
Breedte
89.0 cm
Hoogte
220.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden